Dalijeve grafike u Zagrebu

Od 30. travnja do 18. lipnja u Galeriji Laval Nugent u Zagrebu održat će se izložba 100 djela velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija.

29.4.2010.
13:05
VOYO logo

Motivi iz "Božanstvene komedije" Dantea Alighierija sačinjavaju znamenito i cijenjeno bibliofilsko izdanje objavljeno u 6 grafičkih mapa.

Osim tekstualnog dijela, mape sadrže 100 litografskih otisaka u boji, što predstavlja najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova "Božanstvena komedija" iznimno je tražena i među kolekcionarima, budući da su radovi otisnuti na posebno zaštićenom, ručno izrađenom papiru, što cijelom opusu pridaje dodatnu vrijednost i kvalitetu.

Dalí je tijekom 1950. i 1952. godine naslikao niz djela inspiriranih Danteom, pa je talijanska vlada od njega naručila ilustracije za izdanje "Božanstvene komedije" u sklopu tada planiranog obilježavanja sedamstote godišnjice Danteova rođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je talijanska vlada naposljetku odustala od narudžbe, djelo je 1963. godine izdano u Francuskoj, a na koncu i u Italiji, 1964. godine.

Talijanski izdavač Salani objavio je luksuzno izdanje, u šest kutija sa 100 koloriranih litografija prema francuskim matricama. Upravo će talijansko izdanje biti prezentirano na izložbi u Zagrebu, a ista izložba bit će postavljena i u Splitu od 24. lipnja do 24. rujna ove godine, u izložbenom prostoru Stare gradske vijećnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grafički opus ovakve kvalitete i značaja još nikada nije bio izlagan na području Hrvatske, a da je doista riječ o intrigantnom postavu svjedoče i riječi prof. dr. Frane Dulibića u glavnom tekstu knjige, tj. kataloga izložbe, tiskanog u čak 15.000 komada za prodaju u knjižarama i na kioscima Tiska:

„Kao što je Danteovo djelo već gotovo sedam stotina godina aktualno, aktualna je i Dalijeva interpretacija Božanstvene komedije u kojoj se različiti elementi Pakla, Čistilišta i Raja stavljaju u istu ravan te reflektiraju trenutke koje svakodnevno proživljavamo. Doista je fascinirajući način na koji nam Dante i Dali s potpuno nadrealnim prizorima razotkrivaju našu stvarnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona