Evo zašto se baš njima poklonila čitava Europa!

Oni su arhitektonska čuda modernog doba i ima ih šest. Upoznajte ovogodišnje finaliste, izabrane između 343 projekta, koji konkuriraju za veliko priznanje na području europske arhitekture.

29.3.2011.
17:08
VOYO logo

Europska komisija i fondacija Mies van der Rohe objavila je šest finalista koji konkuriraju za priznanje 2011 European Union Prize for Contemporary Architecture – The Mies van der Rohe Award. Šest najboljih realizacija iz protekle dvije godine po odabiru žirija izdvojeno je između čak 343 projekta (iz 33 europske države) koji su bili predloženi za nagradu.

„Šestorica veličanstvenih“ su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Concert House Danish Radio / Copenhagen, Denmark / Ateliers Jean Nouvel

2. Neues Museum / Berlin, Germany / David Chipperfield Architects

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Bronks Youth Theatre / Brussels, Belgium / MDMA

4. MAXXI: Museum of XXI Century Arts / Rome, Italy / Zaha Hadid Architects

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Acropolis Museum / Athens, Greece / Bernard Tschumi Architects

6. Rehabilitation Centre Groot Klimmendaal / Arnhem, The Netherlands / Architectenbureau Koen van Velsen

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žiri je također izdvojio 45 projekta, uključujući šest gore navedenih, koji će biti predstavljeni u katalogu i na izložbi. Domaći projekti koji su uvršteni među najbolju europsku arhitekturu iz posljednje dvije godine su i Plesni centar Zagreb 3LHD-a te dječji vrtić Katarina Frankopan na Krku ureda Randić Turato.

Ova nagrada pokrenuta je kao inicijativa Europske komisije i fondacije MvdR, a primarni su joj ciljevi prepoznavanje i naglašavanje izvrsnosti na polju arhitekture te skretanje pažnje na nove profesionalne talente. Izuzev glavne nagrade, koja se bijenalno dodjeljuje najuspješnijem projektu iz protekle dvije godine, dodjeljuje se i posebno priznanje za realizirani projekt nadolazećih arhitektonskih imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada se dodjeljuje od 1988. godine kada je dodijeljena Normanu Fosteru za londonski aerodrom Stansted, a neki od recentnijih dobitnika su studio Snohetta za operu u Oslu, Zaha Hadid za terminal i parkiralište Hoenheim north, OMA/Rem Koolhaas za nizozemsku ambasadu u Berlinu, dok su dobitnici posebnog priznanja iz 2009. godine Lea Pelivan i Toma Plejić – Studio UP, za višestruko nagrađivani projekt Gimnazije u Koprivnici, piše Pogledaj.to.

Prethodni članci:

arti-201103030272006 arti-201103090225006 arti-201101270190006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona