Izgradite luksuzan dom za samo 150 eura po kvadratu

8.2.2011.
12:49
VOYO logo

Adam Kalkin pripada onoj skupini arhitekata koja je čitav svoj rad posvetila istraživanju mogućnosti kontejnera kao mjesta za život. Vrlo inventivan način na koji je Kalkin uspio prenamijeniti kontejner, ogleda se u nesvakodnevnoj luksuznoj opremi istih.

Kalkin je kontejnere doveo do nove filozofije, skrivajući u njima savršeno složenu dispoziciju namještaja, koja apsolutno udovoljava svim standardima stanovanja. Takav je njegov prvi projekt Push Button House u kojem predstavlja posve (antikno) namještenu sobu koja se razlaže iz kontejnera pomoću hidrauličkih zidova. Kontejner skriva šest „soba“ –spavaću sobu s velikim krevetom, kupaonicu sa kadom, kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu te knjižnicu. Jedino je potrebno pritisnuti dugme i kontejner će se sam rastvoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan kontejner je čak postao paviljon- mini bar tvrtke Illy, a mnogi su se našli u muzejima kao ekstenzije izložbenih prostora.

Njegov posljednji projekt Quik Build pojavio se upravo u trenutku kada su modernističke prefabrikacije počele gubiti svoj smisao. Quik Build pretpostavlja prefabriciranu kuću građenu od šest kontenjera po cijeni od 150 dolara po kvadratnom metru koja se unutar tri mjeseca pretvara u naseljiv prostor, piše Pogledaj.to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je može li Kalkin pružiti održivu alternativu prefabriciranim kućama, ali i ponuditi jeftinu opciju privremenih nastambi uslijed primjerice, prirodnih katastrofa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201101210585006 arti-201012010572006 arti-201012070370006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo