Slavni fotograf zelenooke Afganistanke izlaže u Zagrebu

Fotografije jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja, dobitnika brojnih prestižnih nagrada, poznatog po portretu Djevojke iz Afganistana stigle su u Zagreb.

26.10.2012.
13:16
VOYO logo

Umjetnički paviljon u suradnji s agencijom Arte Plus i renomiranom slovenskom foto galerijom Galerija Fotografija iz Ljubljane predstavlja fotografsku izložbu South – South East, Život u slikama, jednog od najpriznatijih suvremenih fotografa, Stevea McCurryja. Kao samostalni fotoreporter dokumentirao je zbivanja na gotovo svim aktualnim kriznim poprištima globusa. Premda su snimljene na mjestima međunacionalnih ili građanskih sukoba, egzodusa i prirodnih katastrofa, McCurryjeve fotografije nisu tek ilustracije drastičnih prizora destrukcije i nasilja.

Fotografije koje ulaze u suštinu ljudskih patnji i radosti

Približavajući se estetici life fotografije, kroz niz digresija o osobnim sudbinama malih ljudi, pita se 'kako je biti upravo ta osoba, uhvaćena u međe vlastitog svijeta'. Kao vrstan dokumentarist, fotograf kojeg odlikuje izniman humanistički angažman, hrabrost, požrtvovnost i savjesnost, svojim fotografijama uspjeva ući u suštinu ljudskih patnji i radosti. Mnoge od njih postale su ikone suvremenog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenooka afganistanska djevojka upečatljiva lica zaogrnutog istrošenom odjećom, snimljena u izbjegličkom logoru u blizini Peshawara u Pakistanu, prepoznata je kao univerzalni amblem nepravedno ugroženog i obespravljenog čovjeka, kome je tek elementarno ljudsko dostojanstvo sve što mu je preostalo. Prljavštinom umrljano lice i poderan ogrtač, iskrena ljepota njezinog snažnog i prestrašenog i hrabrog pogleda, izazvali su suosjećanje, divljenje i poštovanje širom svijeta. Jedna od najpoznatijih ikad snimljenih fotografija postala je ikona ljudske situacije našeg vremena.

Izložbu možete pogledati u Umjetničkom paviljonu do 9. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona