U ŠVEDSKOJ NAGRAĐEN FILM BRANKA SCHMIDTA: / 'Agape' najbolji film Balkan festivala u Stockholmu

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

Cilj Balkan festivala novog filma jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014.

19.2.2019.
15:54
Duško Marušić / PIXSELL
VOYO logo

Film "Agape" Branka Schmidta osvojio je ''Nagradu BaNeFF 2019.'' na Balkan festivalu novog filma, koji se osmi put održao u Stockholmu, priopćila je u utorak Hrvatska radiotelevizija, koja je producent filma uz Telefilm.

O nagradama, koja je redatelju i koscenaristu Branku Schmidtu uručena na svečanoj dodjeli 17. veljače, odlučivao je žiri - redateljica i producentica Lena Koppel, multimedijska umjetnica i slikarica Madeleine Hatz, glumica Ludmila A. Thurne, te glumac Cedomir Djordjevic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Film o ljubavi Boga prema zabludjelome'

"Agape je film o božjoj milosti, o ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelom na krivi put. Premda je to sadržajno priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika, kojeg crkva degradira, a krizmanici na kraju istuku, film počiva na duboko humanoj i pozitivnoj premisi prema kojoj se čovjek ima suočiti sa sobom da bi spoznao ljubav veću od svih zemaljskih, onu božju", stoji u priopćenju.

Po riječima urednice filma Maje Gregl, s festivalskom temom identiteta žiri je prepoznao film "Agape" kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme. Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskom gradu Lecceu proglašen je najboljim europskim glumcem. Također je dobitnik nagrada Zlatni studio i Večernjakove ruže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schmidt 2014. već pobijedio na istom festivalu

Film je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu. U filmu glume još Pavle Čemerikić, Denis Murić, Daria Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Ivana Gulin, Alan Katić, Nela Kocsis i Robert Ugrina. Uz redatelja scenaristi su Ivo Balenović, Zrinka Matijević Veličan i Sandra Antolić.

Cilj Balkan festivala novog filma jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014. su nagrađeni kao najbolji redatelj Branko Schmidt i najbolji film festivala njegov "Ljudožder vegetarijanac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona