BILJKA NA KOJOJ SE DOBRO ZARAĐUJE: / 'Krenuo sam u proizvodnju sasvim slučajno, a danas na moja vrata kucaju i iz inozemstva'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
17.11.2017.
10:25
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Divku su kasnije zamijenili neki drugi instant napici pa tako u Hrvatskoj sve do OPG-a Agro Puškarić ni nije bilo nikog tko bi sadio cikoriju. I Mariju Puškariću ona se dogodila sasvim slučajno, jer je u trenutku njegova odustajanja od šećerne repe Franck tražio kooperante za cikoriju. Puškarić se javio i nije požalio. Danas je jedini u zemlji koji je sadi, ali samo u pet posto svoje proizvodnje dok ostalo otpada na krumpir i češnjak.

Da je donio dobru odluku potvrđuje i i činjenica da je cikorija u svijetu sve popularnija. Inače, Hrvatska, Slovenija, dio Mađarske, Srbija i Austrija, područja su njene prirodne rasprostranjenosti pa nije čudno što je mnogo kvalitetnija od indijske – i predmet interesenata iz Rusije, Belgije, Francuske, Njemačke, koji kucaju na Puškarićeva vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi, međutim, traže prerađenu, a u nas je prerađuje samo Franck", kaže za Večernji list Puškarić.

U Francku, pak, kažu kako je ovogodišnja kampanja s Puškarićevih 25 hektara zapažena po iznadprosječnoj kvaliteti, a realizirano je približno 740 tona sirovine. "Nakon prerade, rezanja, sušenja i mljevenja dobiveno je 174 tone suhe cikorije, što je količina koja bi trebala biti dostatna za sljedeće dvije godine za potrebe regionalnog tržišta, primarno Hrvatske i Slovenije za Franckovim proizvodima", opisuje Zoran Škevin, direktor proizvodnje Francka, ističući kako se obrada i skladištenje cikorije i danas obavljaju u pogonu u Bjelovaru, koji je otvoren davne 1900. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo