Proizvodi podložni opasnoj bakteriji koja je odnijela tri života u susjedstvu

Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika. U Makedoniji je dosad zabilježena tri smrtna slučaja zbog te bakterije.

25.7.2014.
8:14
VOYO logo

"Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolirati u idućem razdoblju, naročito kada su u pitanju sirevi, obarene kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća...", kazala je za Blic načelnica Odjeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamara Bošković.

Smatra i da bi proizvođači morali pojačano da kontroliraju kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otporna na većinu antibiotika

Potrošači bi pak trebali paziti da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.

"Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika, koja se razvija kao zapaljenje pluća, a završava upalom mozga, odnosno meningitisom" objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo