Što? Kaj, Čaj!

Ako ste od onih koji tvrde da čaj piju samo kad su bolesni, vrijeme je da promijenite mišljenje: ne samo da su razne vrste čaja dobre za zdravlje, nego se njima doslovno može nazdraviti

3.12.2012.
15:01
VOYO logo

CRNI ČAJ Diljem svijeta najčešće upotrebljavana vrsta priprema se od potpuno fermentiranih listića čaja te je u šalici toga crnog napitka čak 20 posto kofeina. No osim razbuđivanja, osigurava i zdravstvene koristi: s obzirom na to da djelomice sprječava apsorpciju kolesterola, može smanjiti rizik srčanih bolesti. Koristan je i u kontroliranju razine šećera u krvi te krvnoga tlaka. Iako od česte konzumacije crnoga čaja – baš kao i od kave – zubi potamne, dobar je i za njih jer sprječava gingivitis i karijes.

Votka s crnim čajem (za 1 bocu) 750 ml votke 6 ravnih žlica listića kvalitetnoga crnog čajaSlužeći se lijevkom, u bocu votke ubacite listiće čaja. Po potrebi ih prije toga lagano zdrobite te drvenim štapićem progurajte kroz lijevak. Bocu začepite pa je dobro protresite. Ostavite da odstoji 18 sati (ili dulje želite li da se jače osjeti okus čaja). Procijedite i bacite listiće čaja pa tekućinu ulijte u čistu bocu. Poslužite s ledom ili upotrijebite za pripremu koktela. Umjesto listića čaja možete uzeti i filtar-vrećice: za bocu votke potrebno ih je šest. Da biste ih lakše izvadili, votku možete uliti u običnu staklenku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZELENI ČAJ U ovom se slučaju listići biljke Camellia sinensis podvrgavaju minimalnoj fermentaciji. Lista zdravstvenih koristi ustanovljenih brojnim znanstvenim istraživanjima toliko je dugačka da bi sama zauzela cijelu stranicu, stoga ovom prigodom navodimo samo neke: može sniziti razinu kolesterola i šećera u krvi, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine te preventivnom djelovanju protiv visokoga krvnog tlaka, učinkovit je i u sprječavanju nekih vrsta raka te neuroloških poremećaja...

Tropski eliksir sa zelenim čajem (za 1 osobu) 60 ml votke sa zelenim čajem (pripremite je kao votku s crnim čajem, ali tako da upotrijebite 6 filtar-vrećica zelenog čaja; dovoljno je da odstoji 4 do 6 sati, a može i preko noći) 45 ml svježe iscijeđenoga limetina soka 15 ml nektara agave 8 ml cointreaua limetina korica za ukrašavanjeU shakeru 15 min promiješajte sve sastojke osim limetine korice. Ulijte u čašu za martini. Vrlo finim ribežom na to naribajte sasvim malo limetine korice, a trakicom izrezanom od nje ukrasite čašu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BIJELI ČAJ Za ovu se vrstu čaja upotrebljavaju pupoljci i sasvim mladi listići biljke Camellia sinensis koji se suše te je isključen proces fermentacije. Zbog toga ima najmanji udio kofeina – samo otprilike 1 posto – te fin, slatkast okus (zbog kojega se ljubitelji čaja spore je li ga uopće potrebno zaslađivati). I on bi mogao biti dio kućne ljekarne (neki ga čak smatraju najzdravijim čajem na svijetu): sadrži antioksidase pa je djelotvoran protiv slobodnih radikala, u njemu ima i fluorida, tvari snažnoga antibakterijskog djelovanja, pa je i on koristan za zdravlje zuba i usne šupljine. Djeluje i na metabolizam tako što ga ubrzava, a pospješuje i njegovu sposobnost detoksikacije.

Dijete cvijeća (za 1 osobu) 60 ml votke s bijelim čajem (pripremite je kao votku s crnim čajem, ali tako da upotrijebite 6 filtar-vrećica bijelog čaja; dovoljno je da odstoji 4 do 6 sati, a može i preko noći) 30 ml koncentrata cvijeta hibiskusa 15 ml limunova soka 15 ml cointreaua kap-dvije bitteraSve sastojke stavite u shaker i protresite 30 sekundi. Ulijte u čašu za martini. Ukrasite laticom cvijeta ili limunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo