25.000 djece ostaje bez pedijatra

Prema novim pravilima HZZO-a svaki pedijatar ne može imati više od 950 osiguranika, pa bi bez svog liječnika moglo ostati oko 25.000 djece u Splitu.

9.2.2011.
8:40
VOYO logo

Pedijatri i roditelji na području Splita na velikim su mukama. Od 1. siječnja pedijatri ne smiju imati više od 950 osigurane djece. Pravilo je to kojim se njihova norma gotovo prepolovila, jer su prije toga smjeli imati i 1.500 pacijenata. Ipak, kako se broj pacijenata ne može smanjiti preko noći, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje im je odobrio prijelazni rok za prilagođavanje novom standardu. Tako u svojoj evidenciji maksimalno smiju imati 1.190 djece te taj broj postupno smanjivati u iduće dvije godine.

"Ne moram vam ni govoriti na koliko smo se muka našli zbog ove uredbe. Trenutačno imam gotovo 1.700 djece u evidenciji, a trebala bih se u startu riješiti gotovo trećine. Osim toga, preporuka je da ih šaljemo kod liječnika opće medicine koji su, također, barem u našoj ambulanti na Sućidru, puni", kaže pedijatrica dr. Mira Pavlov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena kolegica dr. Zdenka Krsnik-Katunarić kaže kako nitko iz primarne zdravstvene zaštite nije zadovoljan tim rješenjem, no da moraju slušati jer s HZZO-om imaju potpisan ugovor.

"Stvarno nam nije lako, moramo se oprostiti od djece koju liječimo godinama, da ne govorim da se i roditelji ljute kad im kažemo da moraju uzeti zdravstveni karton. Najgore je prepustiti djecu s većim zdravstvenim problemima. Primjerice, ako pratite dijabetičara od četvrte godine života, vi znate sve o njemu, njegovim zdravstvenim teškoćama i kako ih liječiti. Nije mi namjera umanjivati stručnost obiteljskih liječnika, ali ne znam u kolikoj su mjeri i ambulante opće medicine opremljene za liječenje djece", pojasnila je dr. Krsnik-Katunarić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima dr. Sande Pivalice, u opisu njihova posla je da prate dijete do završetka njegova rasta i razvoja. No, priznaje da su pedijatri preopterećeni navodeći kako je tijekom jedne smjene prošli tjedan imala 60 pacijenata.

"Uzmite samo u obzir da bebe u prvoj godini života pregledamo od 10 do 12 puta, a neki normativ je šest pregleda. Smanjenje norme koje će nas definitivno rasteretiti trebalo bi možda pratiti i povećanje broja pedijatrijskih timova na području grada", smatra dr. Pivalica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najnovijim pravilima, a s obzirom da na području Splita ima 40 tisuća djece i 15 pedijatrijskih timova, zbrinuto će biti 15 tisuća najmlađih osiguranika. 25 tisuća djece, pak, liječilo bi se po ambulantama opće medicine, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci:

arti-201102040647006 arti-201007200081006 arti-201007080733006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo