Hrvatska kulturna baština u Parizu / Alkari će svoje umijeće pokazati u Versaillesu; Predstavit ćemo još i neretvanske lađare i klape

U dvorcu Versailles predstavit će se dio hrvatske kulturne baštine

16.12.2019.
16:00
VOYO logo

Alka će se trčati i u Parizu, točnije u kompleksu dvorca Versailles. Barem je to plan Viteškog alkarskog društva koje će u svibnju 2020-te Europi predstaviti hrvatsku kulturnu baštinu. Uz alkare predstavit će se  i klape, Kravat pukovnija te neretvanski lađari, a sve u vrijeme hrvatskog  predsjedanja  Europskom Unijom. 

Hrvatska kulturna baština u Parizu

Pripreme za sinjsku Alku su dugotrajne, ali konjanici su uvijek spremni. Alku su trčali prije dvije godine i Vukovaru, pa će svoje umijeće na proljeće demonstrirati i u Versaillesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mogu reći da će biti dobivena sa velikim brojem punata, jer kad krene tako je bilo i u Vukovaru. Bili smo sedam dana na probama, opet je Alka dobivena sa osam punata. Tako će biti u Francuskoj i pobijediti će onaj sa najviše punata'', kazao je alajčauš Ivica Filipović Grčić.

Iza ideje o prezentaciji hrvatske kulturne baštine u kompleksu dvorca Versailles stoji Viteško alkarsko društvo, a detalji posjeta se još dogovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Planira se sudjelovanje još nekih institucija, npr. Kravat pukovnije iz Zagreba, neretvanskih lađara, klapa, jer i klapska pjesama je nematerijalna kulturna baština'', rekao je Ivan Nasić, tajnik VAD-a.

Konji neće na dugi put

No za organizaciju trebat će im pomoć lokalne zajednice, ali i države. Procjenjuje se između 150 do 170 tisuća eura, a sudjelovalo bi od 150 do 200 ljudi. Sinjani nisu iznenađeni što je glas o čuvenoj utrci stigao i do Pariza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naši alkari su zgodni momci. Kad vide nešto iz kršnih krajeva zadivit će se'', kazao je Sinjanin Luka.

Konji iz alkarske ergele ipak ne idu na dugi put, u Francuskoj će se iznajmiti konji koje će izabrati posebna komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Alkari su dosta višlji, tako da će komisija izabrati konje koji neće ugrožavati ni sigurnost, ni ljude'', rekao je alajčauš Ivica Filipović Grčić.

Lađari na Seine, klapa, alkari i Kravat pukovnija u Versailessu, bit će to zanimljiva tri svibanjska dana za sve koji se u to vrijeme nađu u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo