IZA ZATVORENIH VRATA / Nacional tvrdi da se Plenković sastao s Gabrijelom Žalac: 'Požalila se da joj je teško osigurati egzistenciju'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU ostala je bez većeg dijela konzultantskih ugovora zbog čega se premijeru požalila na životne uvjete

28.6.2022.
11:54
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković je početkom lipnja u središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma primio bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijelu Žalac, doznaje Nacional od dva izvora bliska vrhu stranke.

Nju Ured europskog javnog tužitelja istražuje zbog sumnji u tešku korupciju. Do siječnja ove godine bila je u pritvoru zbog sumnje da je na natječaju za nabavu softvera posao dodijelila svome prijatelju. Nakon odlaska iz Vlade, također zbog sumnji u korupcijski skandal, živjela je od konzultantskih poslova s brojnim tvrtkama, koje joj zbog istrage, otkazuju suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODVJETNICA OTKRILA /

'Gabrijela Žalac nije sklopila nikakvu nagodbu s USKOK-om ni priznala krivnju te odbacuje optužbe'

Image
ODVJETNICA OTKRILA /

'Gabrijela Žalac nije sklopila nikakvu nagodbu s USKOK-om ni priznala krivnju te odbacuje optužbe'

Žalac se prije sastanka s Plenkovićem susrela i s glavnim tajnikom HDZ-a, Krunoslavom Katičićem. Navodno je s Plenkovićem razgovarala o teškim životnim prilikama koje su je zadesile nakon odlaska iz Vlade te uhićenja.

"Gabrijela Žalac požalila se Andreju Plenkoviću da joj je teško osigurati egzistenciju jer ostaje bez većeg broja konzultantskih ugovora. Ona je odrađivala konzultantske usluge za nekoliko tvrtki, ali nijedna od njih nije odlučila produžiti suradnju nakon isteka ranije potpisanih ugovora. Među ostalim, nije uspjela produžiti suradnju s Nexe Grupom i BC Institutom. Sigurno je da su razgovarali i o stanju predmeta koji je protiv Gabrijele Žalac pokrenut. Poznavajući Plenkovića, on je htio prema njoj ispasti korektan, ali sigurno se nije ni na koji način neprimjereno izložio. Dodatni je problem što Plenković nema utjecaja na Ured europskog tužitelja kao što ima na Državno odvjetništvo, pa baš i da je htio, nije mogao ništa obećati", govori izvor blizak zbivanjima u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Nacional pisao kako je Plenković na jednom od takvih sastanaka primio i glavnu državnu odvjetnicu, Zlatu Hrvoj Šipek, što je kasnije, uz poticaj predsjednika države Zorana Milanovića, pokrenulo raspravu u javnosti imamo li neovisne organe kaznenog progona. Kasnije je i sama državna odvjetnica dala podulji iskaz u kojem je odbacila sve teze da Vlada vrši pritisak na DORH te da se Plenković nije raspitivao o predmetima otvorenima protiv njegovih, sad već bivših, ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo