Bakrani nisu smjeli iz kuća zbog Ininog otrovnog plina

Nakon što je na Krasici izmjerena prekoračena kritična razina sumporovog dioksida, gradonačelnik Bakra preporučio je građanima da ne izlaze van.

27.8.2010.
16:21
VOYO logo

"Za cijelo područje Grada Bakra određujem posebnu mjeru zaštite zdravlja i okoliša u vidu preporuke da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe ne izlaze na ulicu", tako glasi poruka koju je u četvrtak u 15 sati građanima odaslao bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.

Ranije ga je Nastavni zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izvijestio da je na Krasici izmjerena prekoračena kritična razina sumporovog dioksida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ana Alebić Juretić iz Odsjeka za kontrolu zraka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pojašnjava da je kritična razina koncentracije SO2 uočena u četvrtak oko 11 sati, te da je ta razina utjecala na prosjeke u naredna tri sata. Nakon 14 sati koncentracija je počela opadati, a do 17 sati već je bila u granicama normale.

Mjerna stanica u Krasici je često u kvaru, a kako pojašnjava gradonačelnik Klarić, za nju je odgovorna rafinerija nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinerija nafte odgovorna je i za povećanu koncentraciju sumporovog dioksida, potvrdili su u Ini. Uzrok je, prema priopćenju Ine, bio je kvar na procesnoj peći, zbog čega je zaustavljeno Claus postrojenje u Rafineriji nafte Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo