BBC: / 'Gospodin Čisti' u mutežu hrvatske politike

Mediji diljem svijeta izvještavaju o inauguraciji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

18.2.2010.
17:59
VOYO logo

''Glazbenik koji je odlučio uštimati svoju zemlju'', tako BBC opisuje Ivu Josipovića izvještavajući o svečanosti inauguracije na zagrebačkom Markovom trgu.

arti-201002180281006Ističe se da je Josipović profesor prava, skladatelj i glazbenik, no da su ga birači većinom odabrali zbog imidža ''gospodina Čistog u često mutnoj hrvatskoj politici''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC svoj tekst o inauguraciji nastavlja nabrajajući silne afere koje su otkrivene u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, dok EUbusiness izvještava kako su Josipovića na inauguraciji pratile njegova supruga Tatjana i kćer Lana. Portal Europske unije EurActiv naglasio je izostanak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

arti-201002180416006''Premda ga katkada opisuju kao blijedog, Josipović je osvojio izbore u siječnju, uvjerljivo pobijedivši populističkog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Obećao je 'novu pravdu' Hrvatima koji su postali umorni od neispunjenih obećanja i neobuzdane korupcije'', piše njemačka novinska agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji iz regije uglavnom prenose dijelove Josipovićevog inauguracijskog govora, a spominju i uzvanike koji su prisustvovali ceremoniji.

Slovenska tiskovna agencija (STA), izvješćujući o inauguraciji, iz govora novoga hrvatskog predsjednika izdvaja da je u inauguracijskom govoru Josipović sunarodnjake, među ostalim, pozvao da budu hrabri u borbi za pravednije društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201002180319006Beogradski Blic opširno piše o strogim mjerama osiguranja, ističući da je policija događaj označila kao skup visokog rizika, pa je u gradu, posebno na ulicama i trgovima u Gornjem gradu, već danima ranije bio velik broj pripadnika snaga reda.

Dnevni avaz također hvali Josipovićevu odlučnost u borbi protiv korupcije, a britanska kraljica Elizabeta II. poslala je čestitku novom hrvatskom predsjedniku, u kojoj je napisala kako se ona i njezina vlada vesele nastavku bliske suradnje i odličnih odnosa između Hrvatske i Velike Britanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201002180479006

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo