'kako je moguće?' / Jednu osobu na ključnoj poziciji u energetskom sektoru nitko ne spominje: 'Na sceni je bratoubilački rat unutar HDZ-ovih dviju struja'

Image
Foto: Dino Stanin/Marko Lukunic/Pixsell

Benčić kaže da je državni tajnik za energetiku cijelo vrijeme bio i ostao na dužnosti dok su se nizale afere u energetskom sektoru: od Krš-Pađene, preko afere INA i odlaska direktora HERA-e do ove aktualne

12.7.2023.
19:18
Dino Stanin/Marko Lukunic/Pixsell
VOYO logo

Za plinsku aferu odgovorni su svi u lancu - od Uprave HEP-a do premijera - pa odlazak samo jednih ili drugih nije ndovoljan. Kazala je to na televiziji N1 saborska zastupnica stranke Možemo!, Sandra Benčić.

“Kad spomenem i premijera, ne kažem to zato što bi bilo normalno ili prirodno da oporba od premijera traži ostavku. Mislim da je svima sad jasno da premijer ne može upravaljati sustavom. Ili nema sposobnosti ili je njegov bazen kadrova u stranci evidentno takav da se ministri ne mogu održati više od par mjeseci”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na sceni je bratoubilački rat u HDZ-u'

Kaže da bi sada svima trebalo biti jasno kako je priča o sposobnosti HDZ-a - lažna.

“Ne samo da su nesposobni, nego oni dovode u opasnost osnovne sustave na kojima se temelji svaka zemlja. Dovode ih u opasnost jer vode unutarstranačke svađe oko podjele plijena. Vidi se da je na sceni bratoubilački rat unutar HDZ-ovih dviju struja oko privatnih interesa, koja uključuje i privatne igrače na plinskom tržištu”, rekla je Benčić i dodala da Ivan Penava iz Domovinskog pokreta to dobro zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona smatra da je počela bitka za plijen.

“Radi se o tome koliko će se predatorima pustiti ili ne. Sada ćemo vidjeti na kojoj će strani biti Andrej Plenković. Želim naglasiti da ima jedna osoba u energetskom sektoru koja je na ključnim pozicijama, a to je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić”, rekla je zapitavši se kako je moguće da se njega ne spominje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NE MOŽE SE OLAKO OPTUŽIVATI' /

Plenković 'bacio u vatru' Bačića, novinari ga cijedili pitanjima o plinskoj aferi: 'Nije tu bilo namjerne štete ili pogodovanja'

Image
'NE MOŽE SE OLAKO OPTUŽIVATI' /

Plenković 'bacio u vatru' Bačića, novinari ga cijedili pitanjima o plinskoj aferi: 'Nije tu bilo namjerne štete ili pogodovanja'

'Filipović je Plenkovićevo žrtveno janje'

Milatić je, po njezinim riječima, cijelo vrijeme bio na dužnosti dok su se nizale afere u energetskom sektoru: od afere Krš-Pađene, preko afere INA i odlaska direktora HERA-e Žambokija do ove aktualne. Milatić je, kaže, upio proširiti svoj biznis dobivši police u Konzumu kada je Pavao Vujnovac preuzeo Fortenovu.

Za ministra gospodarstva Davora Filipovića, Benčić je rekla da je i bio postavljen “da ode ovako kako će sada otići“ jer je bio Plenkovićevo “jeftino žrtveno janje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nakon činjenice da imamo premijera koji ljude postavlja otpušta nakon što ih iskoristi kao žrtvene jarce za neku od pozicija, teško je zamisliti tko bi od stručnjaka pristao preuzeti neku važnu dužnost”, rekla je Benčić na N1.

'Kome štrajk u pravosuđu najviše ide na ruku?'

Povodom štrajka državnih službenika i namještenika, Benčić je komentirala izjavu ministra Ivana Malenice da sindikati ucjenjuju Vladu kazavši da on laže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U Zakonu kojeg je ministar branio piše drugačije. Zakon je sad u prvom čitanju, on je rekao da će biti pred kraj godine izglasan, ali sami su u Zakon stavili rok od šest mjeseci za izglasavanje podzakonskih akata, tako da rasta plaća neće biti prije lipnja sljedeće godine”, rekla je.

Zapitala se i kome štrak najviše ide na ruku,kome odgovara da pravosuđe i USKOK budu blokirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vladajući provode institucionalni teror'

Kazala je i da je oporba odlučila tražiti izvanrednu sjednicu Sabora zbog plinske afere i štrajka u pravosuđu, ali da tu sjednicu, nakon što ih je predsjednik Sabora odbio, može sazvati predsjednik Republike.

“Upravo to tražimo da s obzirom da je odgovoran za stabilnost vlasti, uvidi da je ukupna vlast u Hrvatskoj destabilizirana činjenicom da imamo najduži štrajk ikada u pravosuđu i imamo najveće afere”, kaže Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vladajuće je rekla da “provode institucionalno nasilje nad opozicijom, nad građanima, nad štrajkašima, nad pravosuđem i svim drugim demokratskim institucijama te sustavno rastaču svaki oblik kontrole nad izvršnom vlasti”.

POGLEDAJTE VIDEO: Oporba radi plinske afere tražiizvanfrednu sjednicu Sabora. Benčić za Danas: 'Kontaktirat ćemo predsjednika RH'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo