'Bilo me je strah. Više granicu neću prelaziti'

'Bilo me je strah. Nisam znao kakva će odluka biti, ali eto dogodilo se ono najbolje. Ovo mi je najsretniji dan u životu, moj drugi rođendan.

3.3.2011.
20:17
VOYO logo

Vukovarski branitelj kaže kako su mu ovih dana kroz glavu prolazile svakakve misli, pa i ona da će biti isporučen Srbiji.

"Bio sam spreman i na to, ali sam vjerovao nu našu Vladu. Znao sam da Vlada i cijela Hrvatska poduzimaju sve kako bi me oslobodili. Drago mi je da sam bio u pravu i svima se zahvaljujem, od naše Vlade, hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu do mojih odvjetnika i uprave zeničkog zatvora koja se krajnje korektno odnosila prema meni", kazao je Tihomir Purda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvoru je, kaže, imao mogućnost pratiti medije, pa i sve što se tiče njegovog slučaja. Posebno je dirnut brigom koju su za njegovu sudbinu pokazali hrvatski branitelji. Na upit što će prvo uraditi kada se vrati u Vukovar, Purda bez dvojbe odgovara: "Ništa. Odmarat ću se i uživati u svakom trenutku sa svojom obitelji".

Na prelazak granice više i ne pomišlja. Kaže kako ne želi više riskirati i ponovno doći u sličnu poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira što mi tko kazao, ja granicu više neću prelaziti. Nema šanse da ja više napuštam Hrvatsku", odlučno poručuje Purda.

Doček u Vukovaru

Vukovarski branitelj posebnim zrakoplovom Vlade RH iz Sarajeva prebačen u Osijek, gdje su ga dočekali njegovi suborci. Neke od njih je izgrlio te kazao kako je za vrijeme pritvora bio usamljen, ali da ga je držala hrabrost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se automobilom uputio za Vukovar. Ondje je stigao oko 20 sati. Sa suzama radosnicama dočekali su ga supruga i djeca, ali i mnogi okupljeni građani sa zastavama Vukovara i Hrvatske.

Purdin odvjetnik Josip Muselimović kazao je kako će razmotriti traženje odštete na što ima pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijansko tužiteljstvo odustalo od progona

Nekoliko sati prije Purdinog izlaska u Sudu BiH dobili su odluku Srbije da odustaje od kaznenog progona.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je i od kaznenog progona Danka Maslova te Petra Janjića Tromblona. Razlog je bio nedostatak dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju beogradskog Blica ni jedan od 44 svjedoka, među kojima su bile i žrtve hrvatske postrojbe, nije vidio trojicu osumnjičenih da su počinili bilo kakav zločin, nego postoji samo Purdina pisana izjava iz vremena dok je bio vojni zarobljenik, koju je kasnije pobio.

Bruno Vekarić, zamjenik tužitelja za ratne zločine, rekao je da je ovo predmet iz vojnog pravosuđa, a istraga je bila provedena vrlo loše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj je predmet primjer dobre regionalne suradnje i želim zahvaliti tužiteljima u BiH i Hrvatskoj što su nam pružali pomoć", kaže Vekarić.

Vezani članak:

arti-201103030335006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo