REAKTIVACIJA ZDRAVSTVA / Bolnice ponovno krenule s postupkom potpomognute oplodnje, nema dugih lista čekanja

U Hrvatskoj je oko 15 posto neplodnih parova kojima medicinski potpomognuta oplodnja daje nadu da će postati roditelji

2.6.2020.
15:23
VOYO logo

Tijekom koronakrize stotine žena morale su čekati da se opet krene s postupkom medicinski potpomognute oplodnje. No, reaktivacijom zdravstva, bolnice su počele s njihovim liječenjem.

Većih zaostataka u bolnicama, tvrde, ne bi trebalo biti, a tko su prioriteti, doznala je naša Matea Damjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog pandemije zatvorena su vrata mnogih klinika pa su i parovi koji se bore s neplodnošću od sredine ožujka morali čekati na postupak potpomognute oplodnje.  

Image
Razumije želju, ali... /

Don Stanko 'zaratio' s otočankama zbog umjetne oplodnje: 'Velik broj embrija umre, a to je pobačaj'

Image
Razumije želju, ali... /

Don Stanko 'zaratio' s otočankama zbog umjetne oplodnje: 'Velik broj embrija umre, a to je pobačaj'

"Čim su poliklinike počele s radom, ja sam nastavila svoj embriotransfer. Bio mi je odgođen, jer sam ja, u vrijeme potresa sam ja trebala ići na transfer, tako da smo ga odgodili. Poliklinike su počele radit 4.5. i ja sam odmah nastavila i evo trenutno, sad sam na čekanju embrio transfera", rekla je Lea Završki iz Našica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćanjem zdravstva u normalu početkom svibnja krenulo se s postupkom medicinski potpomognute oplodnje u cijeloj Hrvatskoj pa tako i "Petrovoj bolnici" gdje je u ožujku prekinuto 120 postupaka.

"U embriološkom laboratoriju smo prvo kontaktirali pacijentice, kojima su zameci bili kriopohranjeni tijekom tog procesa zaustavljanja postupaka i te pacijentice su bile prve na rasporedu da dođu na svoj transfer, koji su željno čekale ta dva mjeseca", izjavila je Nina Gelo, voditeljica Odjela za kliničku embriologiju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da se nisu stvorile nikakve drastične liste čekanja. Tijekom lipnja i početkom srpnja nastavit će liječenje pacijentica, kojima su postupci bili prekinuti, a u srpnju će pozivati nove.

"Za početak smo mi zamislili da krene s pacijentima koji imaju lošiju šansu za uspjeh trudnoće, to su starije žene s teškom endometriozom, onkofertiolitenti postupci, teška muška neplodnost, znači iz ovog poola pacijenata, kojima smo prekinuli i onda kasnije sa svima ostalima", poručila je Dinka Pavičić Baldani iz Zavoda za humanu reprodukciju KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima iz 2018. godine, u Hrvatskoj je započeto 8863, a realizirano 8006 postupaka medicinski potpomognute oplodnje. Rođeno je 1779 djece, što je 7,6 posto više nego 2017. godine.

U KBC-u Sestre milosrdnice kažu da su prije tjedan dana krenuli s postupcima medicinski potpomognute oplodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se negdje o 80 do 100 postupaka koji su bili obustavljeni i dakako da su prioriteti pacijentice koje su stare 40 i više godina, zatim pacijentice koje inače imaju umanjen odgovor jajnika na stimulaciju ovulacije i nažalost pacijentice koje imaju onkološke bolesti, dakako da one u cilju očuvanja svoje plodnosti imaju apsolutni prioritet", rekao je Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice.

No, nakon situacije s koronom, pacijenti, kojima je svaki mjesec dragocjen, pitaju se što će biti na ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postavlja se i pitanje godišnjih odmora. U ljeto je rijetko tko išao u postupak baš zbog godišnjih odmora što će s time biti još se ne zna", izjavila je Završki.

U Hrvatskoj je oko 15 posto neplodnih parova. Zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji mnogi, koji su izgubili svaku nadu, postali su roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo