NEMA OPTIMIZMA / Kada će u Hrvatskoj biti bolji život? 'Budućnost ove zemlje nalazi se u nekoj učionici trećeg C razreda...'

Image
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Dok ne promijenmo vizuru ovog cijelog koncepta, u društvu neće biti sreće, smatra Boris Jokić

7.10.2022.
18:29
Damir Špehar/PIXSELL
VOYO logo

Nastavnike i učitelje najviše mori nedostatak društvenog statusa, nepriznavanje njihove profesije, a najkritičniji njihov financijski status, kazao je za N1 Boris Jokić koji je komentirao istraživanje pod nazivom 'Nemamo 3 mjeseca godišnjeg'.

“Oni se ne osjećaju uključenima u izradu obrazovnih politika, imaju osjećaj da ih političari ne slušaju i da i se njihov glas uopće ne čuje. Razni su izvori njihovog stresa, nisu vezani samo uz politiku, nego sve što čini taj sustav tako složenim, a tu smo i mi, roditelji”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'O školi se najčešće govori kroz skandale'

Jokić smatra da je najveći problem to što se o školi najčešće govori kroz skandale, a velika nemogućnost privlačenja mladih u tu struku je nedostatak upravo društvenog statusa zaposlenih u toj struci.

"Naime, rad s mladim ljudima i rad s djecom je izrazito gratificirajuću, učitelji i nastavnici su i dlaje zadovoljni i uživaju u svom poslu, ali svi vanjski čimbenici im izazivaju određenu nelagodu jer sve oko tog posla postaje sve teže", rekao je te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira rade li u osnovnoj ili srednjoj školi, ono što im izaziva najveći izvor stresa su administrativne obveze, a uz to i sam uspjeh učenika. Zatim slijedi veliki broj nadoknada nastave, a na samom kraju izvora stresa je ono što dolazi najčešće u medije, zastrašivanje od strane učenika i roditelja", rekao je.

Jokić navodi da se učiteljima i nastavnicima ne daje dovoljno autonomije u tom poslu, da mogu dodavati boje svom poslu u učionici. Administrativne obveze moraju biti smanjene na najmanju mjeru, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA /

Izašla je lista 513 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Je li i vaš možda na ovom popisu?

Image
POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA /

Izašla je lista 513 najboljih nastavnika u Hrvatskoj: Je li i vaš možda na ovom popisu?

'Problemi koji se odražavaju danas, bit će puno veći u budućnosti'

"Ti se problemi koji odražavaju danas, a oni će biti puno veći u budućnosti, no ne razmišlja se što znači da nastavnici nisu cijenjeni u Hrvstakoj", rekao je. Na pitanje da li se u Hrvatskoj cijeni obrazovanje, u istraživanju je čak njih 78% maturanata reklo da ne, a njih više od 60% misli da im nastavnici nisu dovoljno cijenjeni.

“"o što oni to misle više je lijepo iz empatične linije, no tko će od njih odabrati profesiju koja nije cijenjena u društvu?", upitao se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika koja ne obraća pažnju na privlačenje najboljih pojedinaca u sustav odgoja iobrazovanje dugoročno nema nikakvu šansu. Bilo bi dobro obratiti pažnju na to da najbolji među njima smatraju, jer u 10 posto onih najboljih, njih 85 posto misli d anastavnici nisu dovoljno cijenjeni.

"Sad kad govorimo o dnevno političkom žamoru, malo tko će od njih za Svjetski dan učitelja ili učiteljica osim protokolarne čestitke reći da treba i djelovati", rekao je te dodao: 'Mi trebamo imati više optimizma u odgojno obrazovni sustav nego Mađarska u kojoj trenutno traju prosvjedi. Naši su radnici zadovoljni u obrazovanju, njima plaće rastu ali ne koliko bi trebale s obzirom na inflaciju. Hrvatski je kroz vrijeme izgradila sustav koji je tradicionalno kvalitetan i ima prilku odskočiti. Ne treba nas uspoređivati s Mađarskom, nego gledati prema Zapadu gdje nastavnici imaju autonomiju i njihova je uloga u društvu važna'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kada marginalizirate izrazito važnu skupinu u društvu, to je izrazito štetno'

“Kad marginalizirate izrazito važnu skupinu u društvu, u prvi mah to vam može olakšati vladavinu, ali dugoročno to je izrazito štetno za društvo”, rekao je Jokić.

Navodi kako su nastavnici u nedavnom istraživanju upitani o zabrinutostima vezanima vezani uz pandemiju, ekonomsku neizvjesnost, rat u Ukrajini, klimatske promjene, potrese u hrvatskoj, a rezultati su krajnje zanimljivi. Čak 30% posto njih je još uvijek zabrunuto zbog Covida, no za 70% njih, najveći izvor zabrinutosti je ekonomska nesigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pametni sustavi ne bi gledali svoj mandat za rješavanje tog problema, to bi trebalo gledati u okviru od 20 i 30 godina jer se ta problematika mora staviti u dugoročniji koncept. U društvima i u vremenu kad se sve gleda kroz novac, kaže, činjenica je da ovi ljudi rade s najcjenjenijim kapitalom u zemlji – ljudima. Dok ne promijenmo vizuru ovog cijelog koncepta, u društvu neće biti sreće. Budućnost ove zemlje nalazi se u nekoj učionici trećeg C razreda gdje neki učitelj objašnjava kako je danas lijep dan i kako treba biti dobar prijatelj pa da bi onda ta klinka, ne klinac, nego klinka 2050. radila neke lude stvari", zaključio je Jokić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike