prenose se s koljena na koljeno / Božićni običaji bilogorskog kraja: Peku se starinski kolači, unosi slama u kuću za plodnu godinu

Svaki kraj ima svoje načine priprema za Božić koji se prenose s koljena na koljeno

26.12.2019.
8:00
VOYO logo

Miris Božića širi se kuhinjom - uz narodne pjesme, pripremaju se delicije za bilogorski stol.

''Kiflice su samo jedan od oblika, vrsta kolača, jer za Božić mora biti najmanje 10 fela kolača. Starinskom valjuškom jednostavno razvaljam na debljinu 2,3 milimetra, razrežem na osam dijelova, frčem ih. Ne filam ih ničim nego ih kasnije prije pečenja premažem s jajetom u kojem sam razmutila soli da budu slane, jer kaže se mora biti soli da glava ne boli", kaže Gordana Marta Matunci iz Bjelovara.

Recepti za dobre, stare kolače prenose se s koljena na koljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od kad znam, bila sam mali od kuhinje. Mama je bila glavna za kolače, a ja sam bila zadužena za vaganje, miješanje, lizanje rajngli...", kaže Karmela Ivanko.

Kaže, djeca su tada obožavala pomagati u kuhinji jer su mogla jesti slatko kojeg nekad nije bilo toliko. Danas Karmela prenosi te običaje svojoj djeci.

Stol mora biti pun kolača - jer ako je trpeza bogata i godina će biti takva. A važno je da se svi časte i vesele.

''Dječji kovrtanj u obliku sunca bi se djevojčicama stavljao na ruke da bi djevojčice to grickale, znači feminizirani kolač. U obliku svirale se radilo dječacima da budu snažni I čvrsti, da budu muški", kaže Karmela.

Na stolu je važno imati i žita za plodnu godinu. Ančici Jaković najdraža božićna bilogorska tradicija je ona sa unošenjem slamice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unosi se zato što je Isus rođen na slamici u štalici i unosi se ispod stola".

Svaki kutak Gordanine kuće odiše bilogorskom tradicijom. Vješto pazi na svaki detalj koji je naslijedila od svojih predaka, čuva majčine recepte stare više od 70 godina i podsjeća da ljepota Božića leži upravo u običajima i zajedništvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo