Nepravomoćna presuda / Bračni par iz Karlovca pronevjerio više od milijun i pol kuna, imali i lažne diplome s Veleučilišta

Image
Foto: KA Portal

Dokazni postupak nije proveden jer su oboje priznali krivnju i izrazili kajanje

5.2.2020.
13:48
KA Portal
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je počelo i odmah završilo suđenje bračnom paru Hermini i Ivanu Beniću, bivšoj šefici knjigovodstva karlovačke Gradske knjižnice optuženoj da je ustanovu u kojoj je radila oštetila za više od milijun i pol kuna. Njezin muž je osim kao suprug, od protupravne imovinske koristi imao i kao predsjednik DVD-a Gradac i predsjednik Mjesnog odbora, na čije su računa sjedale određene svote ukradenog novca.

Dokazni postupak nije proveden jer su oboje priznali krivnju i izrazili kajanje, pa je Sud uz olakotne okolnosti to uzeo u obzir kod odmjerivanja kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hermina Benić je nepravomoćno osuđena na 14 mjeseci zatvora, s tim da će šest mjeseci morati "odležati" bezuvjetno, dok će se osam mjeseci pretvoriti u uvjetnu kaznu zatvora s rokom kušnje od tri godine.

Ivan Benić je kao predsjednik Mjesnog odbora i DVD-a Gradac imao koristi od ukradenog novca, a osuđen je na kaznu od godine dana zatvora, preinačenog u rad za opće dobro. Morat će, odredio je Sud, za jedan dan kazne zatvora odraditi dva sata rada. Ako obvezu ne izvrši, morat će u zatvor na godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je odredio i rok od dvije godine da poprave štetu

Bračni par je priznao i krivotvorenje, odnosno stjecanje lažnih diploma na Veleučilištu u Karlovcu, pa ostaje u zraku na koji način su u karlovačkoj visokoškolskoj ustanovi došli do krivotvorina kojom su "stekli" zvanja prvostupnika zaštite na radu. Benić je s lažnom diplomom postao i vatrogasni časnik.

Sud je odredio i rok od dvije godine da poprave štetu, odnosno da vrate ukradeni iznos novca, a Gradska knjižnica je dobila pravo da se naplati po pravomoćnosti presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Hermina Benić 600.000 kuna u gotovini za sebe, a da je DVD-u Gradac proslijeđivala dio, na primjer, uplatila je iznos za kupnju čamca za potrebe Društva, kao i obnovu zgrade Mjesnog odbora.

Na suđenju su danas kao svjedoci bili karlovačka dogradonačelnica Andreja Navijalić i Željko Šafar iz Vatrogasne zajednice, dok je Dario Janković trebao nastupiti kao vještak. Kako se dokazni postupak nije provodio, nisu ispitani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo