'TO NIJE NAŠ RAT' / Čečeni ne odustaju od ulaska u Hrvatsku: 'Represija je sve veća. Svi muškarci završit će na bojištu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pitanje je trenutka kada bi nas mobilizirali. Ne želimo ići ratovati u Ukrajinu jer to nije naš rat', govori jedan od rijetkih koji je pristao razgovarati s novinarima

28.12.2022.
19:31
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Posljednjih nekoliko tjedana više stotina državljana Ruske Federacije iz Čečenije i Dagestana slijeću u Sarajevo navodeći kao razlog posjeta turizam. Planiraju tražiti azil u Hrvatskoj nakon što su u BiH došli zlorabeći bezvizni režim s Rusijom, tvrdi savjetnik ravnatelja Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Turisti odjednom postaju izbjeglice

Potpredsjednik hrvatske vlade Davor Božinović ističe kako je to zloparaba ne samo viznog režima Rusije i BiH, nego i instituta azila, s obzirom na to da u BiH ulaze kao turisti s potvrdom o uplaćenom smještaju nakon čega se "pretvaraju u osobe koje žele doći na područje Europske unije i podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čisto formalno gledajući, naravno da se radi o zloupotrebi procedura vezanih za međunarodnu zaštitu, prava na azil i sl.“, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova.

No oni nemaju namjeru odustati. Malobrojni koji su bili spremni govoriti za medije ističu da je sve bolje od onoga što ih čeka kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Šef ruskog energetskog diva priznao: '2022. se pokazala vrlo, vrlo teškom! Došlo je do potpune promjene na tržištima'

Image
UŽIVO: RAT U UKRAJINI /

Šef ruskog energetskog diva priznao: '2022. se pokazala vrlo, vrlo teškom! Došlo je do potpune promjene na tržištima'

'Pitanje je vremena kad bi nas mobilizirali'

Ramzan i Ali kažu da su iz jednog mjesta na granici s Gruzijom te da su im životi postali teški, gotovo nemogući otkako je počeo rat u Ukrajini.

"Stalne su kontrole vojske i policije, pitanje je trenutka kada bi nas mobilizirali. Ne želimo ići ratovati u Ukrajinu jer to nije naš rat. Avionom smo došli u Sarajevo preko Istanbula, nećemo ostati u Hrvatskoj, ja idem kod rodbine u Francusku, Ali ide u Belgiju. Ovuda smo krenuli jer su nam oni prije nas rekli da je tako najjednostavnije", otkriva Ramzan, jedan od starijih u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je jedini spas za mnoge obitelji'

Jedna djevojka u skupini, koja govori njemački, kaže da je iz Groznog i da je i tamo život postao neizdrživ. 

"Pokušavamo na Zapadu naći bolje mjesto za život, sve je bolje od onoga što imamo tamo, represija je iz dana u dan sve veća. Ne osjećamo se sigurno. Svi muškarci završit će na bojištu. Ovo je jedini spas za mnoge obitelji. Nekima od nas trebalo je da dođu do ovdje dva tjedna, nekima tjedan, nekima tri dana, sve ovisi. Trošak je otprilike 600 eura po čovjeku. Na put će krenuti tko god može",  govori ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punih ruksaka i ova je skupina dočekala svoj ulazak u RH, gdje će proći postupak tražitelja azila.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo