DETALJI NOVIH MJERA / Jedan trgovački lanac je spreman spustiti cijene: Pogledajte što je sve Vlada pripremila kao pomoć građanima

Image
Foto: Shutterstock

Prije sastanka predsjedništva HDZ-a, Filipović je rekao kako 'vjeruje u dogovor o cijenama, s obzirom na to da postoji inicijativa da se cijene određenih artikala vrate na razinu s kraja prošle godine'

12.9.2023.
9:56
Shutterstock
VOYO logo

Vlada je pripremila novi, jesenski, peti paket mjera pomoći građanima u vrijednosti pola milijarde eura. Kućanstva će tako, od početka listopada, i dalje plaćati zaštićenu cijenu struje, što znači da još uvijek mogu računati na Vladine subvencije, a moguće je da će se ta cijena odnositi i na potrošnju koja prelazi 2500 kWh u šest mjeseci, što je, do sada, bio limit.

Osim toga, piše Novi list, skupine građana i dalje će dobivati jednokratne antiinflacijske dodatke - umirovljenici, nezaposleni, korisnici dječjih doplataka, ali i oni koji i dalje žive u kontejnerima na potresom pogođenim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će se sastati i s najvećim trgovcima u zemlji pa pokušati dogovoriti povratak cijena najvažnijih prehrambenih artikala na one cijene s kraja 2022. godine.

Nema straha ni za građane, niti za poduzetnike

Sve to raspravljalo se na jučerašnjem sastanku stranaka koje čine parlamentarnu većinu te na predsjedništvu vladajućeg HDZ-a. Detalje će javnost doznati u četvrtak kada će se mjere i službeno početi provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržavanje cijena subvencija za struju se i očekivala zato što je Vlada zamrznula cijene plina do 1. travnja iduće godine. Nije neočekivano i to da se podiže potrošnja po kućanstvu koju je Vlada spremna subvencionirati jer stiže hladnije vrijeme zbog čega počinje i ogrjevna sezona. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković novinarima je potvrdio da će se taj limit podići. A mogu li na to onda računati i poduzetnici, Butković je kazao da "svi ostaju, i mali i veliki". No, poduzetnici na tržištu trenutačno imaju puno manje cijene od onih koje su im zagarantirane Vladinim mjerama, to jest, niže su od 180 eura po megavatsatu.

Image
VRAĆANJE STARIH CIJENA? /

Danas ministar Filipović postrojava trgovce: Vlada, navodno, ima ovaj plan ako ne pristanu pojeftiniti namirnice...

Image
VRAĆANJE STARIH CIJENA? /

Danas ministar Filipović postrojava trgovce: Vlada, navodno, ima ovaj plan ako ne pristanu pojeftiniti namirnice...

Veliki poduzetnici, tako, za polugodišnju potrošnju do 2,5 gigavatsata (GWh) plaćaju 230 eura po megavatsatu, a za potrošnju do 2,5 gigavatsata prosječna cijena im je 180 eura po megavatsatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi veliki poduzetnici već danas mogu ugovarati cijenu manju od 180, odnosno 230 eura, tako da ćemo vidjeti još do četvrtka, obavit ćemo razgovore i s njima, da vidimo što to njima znači, ima li to smisla ili ne. Ali o svima će se voditi računa i nikog se neće zapostaviti", rekao je Butković. U slučaju bilo kakvog šoka ili poremećaja, dodao je potpredsjednik, Vlada će reagirati tako da nema straha ni za građane, niti za poduzetnike.

Svjesni su da trebaju preuzeti dio odgovornosti

Nova bi mjera, u ovom paketu Vlade, trebalo biti i vraćanje cijena više od 300 proizvoda na razinu cijena prije uvođenja eura - ako se dođe do dogovora. Postoji spremnost jednog trgovačkog lanca da spusti cijene, no još uvijek nije poznato o kome se točno radi. Današnji sastanak otkrit će što se dalje događati, a ministar Davor Filipović optimističan je oko raspleta tih razgovora. Prije sastanka predsjedništva HDZ-a, Filipović je rekao kako "vjeruje u dogovor o cijenama, s obzirom na to da postoji inicijativa da se cijene određenih artikala vrate na razinu s kraja prošle godine". S nekim trgovcima već je razgovarao pa otkrio da postoje "trgovci koji su svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada se govori o visini cijena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković, s druge strane, rekao je kako današnji sastanak s trgovcima nije vezan za Vladin paket mjera.

"Sutra će biti sastanci u Ministarstvu gospodarstva s čelnim ljudima najvećih trgovačkih lanaca jer želimo i s njihove strane određene poteze. Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor u najskuplja odredišta, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i moramo kupiti one temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tom kontekstu ključ tog napretka i tih razgovora sutra s trgovačkim lancima koji su u biti nevezani od ovoga paketa. Vlada donosi svoje mjere. Ovo je dijalog koji treba omogućiti da cijene onih proizvoda koje su rasle, ipak budu niže", rekao je jučer Plenković. Uvođenje eura, dodao je, nije povezan s rastom cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao kako sadašnja kriza zahtijeva odgovornost svih u društvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Cijene divljaju, Ana najavljuje da će iseliti, a Ljubica s mirovinom od 300 eura kaže: 'Snađi se kako znadeš…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo