ŠTO ĆE BITI S MOSTOM? / Evo što znamo do sada

Image
13.11.2015.
15:19
VOYO logo

Kako stvari stoje, za razgovore će još biti vremena - službene konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović o novom mandataru izgleda neće početi prije 23. studenog - čekaju se naime službeni konačni rezultati, koje će DIP objaviti vjerojatno u srijedu, nakon ponavljanja izbora na sedam biračkih mjesta, te ako ne bude žalbi.

Čak i da pregovori počnu ranije, relativni pobjednici izbora željni mandata ne bi imali što odnijeti na Pantovčak jer dok se Most ne odluči, većine nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP računa na 70 mandata

Zasad je u blagoj prednosti SDP, čija je koalicija osvojila 56 mandata (HDZ-ova Domoljubna koalicija osvojila je 59), no očekuje podršku tri IDS-ova zastupnika, svih osam manjinaca te Radimira Čačića i dvojice zastupnika HDSSB-a. Ukupno 70 zastupnika, što ipak nije većina (76).

Image
MILANOVIĆ RAČUNA NA 70 POTPISA: /

Počinje okupljanje SDP-ovaca

Image
MILANOVIĆ RAČUNA NA 70 POTPISA: /

Počinje okupljanje SDP-ovaca

Drago Prgomet, koji je nakon izbacivanja iz Mosta sinoć i jutros gostovao na svim mogućim televizijama, izjavio je da nikako neće podržati Karamarka te dodao: "Bude li moj, ali samo moj glas presuđivao onda mislim da bi bilo poštenije ići na prijevremene izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prgomet je također izjavio i da su ga izbacili iz nečega čega nije bio član i da je Božo Petrov znao da se sastaje s Milanovićem, no to su iz Mosta opovrgnuli.

Na Prgometovu stranu je stala i Jadranka Kosor koja je komentirala da je legitimno razgovarati sa svakim te da je čudi postupak Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je čudno kako je Petrov odmah odlučio izbaciti Prgometa koji je razgovarao s aktualnim premijerom Zoranom Milanovićem. Pa nije razgovarao s nekim osumnjičenikom. Svatko tko dobije mandat, naravno da želi participirati u vlasti. To je normalno. Nijednu promjenu ne možeš provesti u državi ako ne sudjeluješ u vlasti", zaključila je Kosor.

Mogući i novi izbori

I dok se čeka idući tjedan, do kada će Mostovci u Metkoviću odraditi klauzuru na kojoj će valjda dogovoriti što će i kako dalje, njihov je glasnogovornik rekao da nisu dobili još nikakav službeni odgovor na prijedlog o vladi nacionalnog jedinstva (taj su prijedlog međutim šefovi i SDP-a i HDZ-a odbacili).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo do kraja iznijeli detalje onog što planiramo, ali smo spremni preuzeti odgovornost za Vladu Republike Hrvatske", kazao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Ivan Lovrinović, ekonomski strateg Mosta rekao je također da Most sebe vidi u vladi, ali je dodao da ni novi izbori nisu nemogući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor optužio je SDP da razbija Most metodama iz totalitarnih vremena.

"Mi u HSLS-u smo ozbiljno zabrinuti za demokratske procese u Hrvatskoj nakon izbora. Umjesto da raspravljamo o reformama i o stručnoj vladi koja ih treba provesti, isključivo se bavimo temama tajnih praćenja, tajnih snimanja, medijskih spinova, međusobnog tlačenja. Šokirani smo aktivnostima u razbijanju Mosta", rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanka Opačić je, pak, rekala da SDP ne radi na rastavljanju Mosta, te da Most doživljavaju kao cjelinu koju čekaju da ih nazove. HNS-ovac Ivan Vrdoljak misli da su pregovori već zakazani i to za utorak.

"Za sedam do deset dana vjerojatno će biti poznato je li sastanak Zorana Milanovića i Drage Prgometa smanjio naše šanse", odgovorio je Vrdoljak na novinarski upit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novim izborima Most ne bi dobro prošao

Marketinški stručnjaci i politički analitičari zaključili su, gotovo jednoglasno, da novi izbori ne bi odgovarali Mostu, već da bi išli u prilog dvjema najjačim koalicijama.

"Neosporno je da su naši birači uvijek u potrazi za trećom opcijom i to su ovaj put našli u Mostu. No, nakon neuspjeha konstituiranja vlasti birači će tražiti krivce", rekao je tako Božo Skoko za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo