Gotovina mijenja odvjetnike?

Nakon nepravomoćne presude od 24 godine zatvora, nije trebalo dugo da se dio silnog nezadovoljstva visinom kazne usmjeri prema Gotovininom odvjetničkom timu.

18.4.2011.
10:21
VOYO logo

"Obrane definitivno ne valjaju čim su kazne ovakve. To je kao da kažete da ste igrali odlično, ali ste izgubili utakmicu", priznao je Goran Mikuličić, koji zajedno s Tomislavom Kuzmanovićem brani Mladena Markača, osuđenog na 18 godina zatvora. Odvjetnici su uvjereni da su dali sve od sebe, ali to ipak nije bilo dovoljno.

"Očito je da smo negdje fulali kad suce nismo uvjerili u svoje teze", kaže Mikuličić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Markač odlučio je da, unatoč presudi, neće mijenjati svoj tim, niti otkazivati odvjetnicima.

U nedjelju se nagađalo kako je Gotovina otkazao svom glavnom odvjetniku Luki Mišetiću, nezadovoljan ishodom prvostupanjskog dijela haškog procesa. Mišetić je i u nedjelju odbio razgovarati s novinarima, a u petak je, nakon izlaska iz haške sudnice, kratko prokomentirao presudu pred kamerama hrvatskih televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od suradnika iz tima Gotovinine obrane potvrdio je da njihov tim u punom sastavu proučava presudu i priprema žalbu. Uključujući i Mišetića, koji je u nedjelju zajedno s drugim odvjetnikom Gregom Kehoeom iz Haaga stigao u Zagreb.

Hoće li još nekoga angažirati od vanjskih suradnika, o tome ne žele govoriti. "To i jest jedan od razloga zašto smo se odlučili povući iz javnosti na neko vrijeme. Ne želimo Tužiteljstvu otkrivati svoje planove", rekao je pripadnik braniteljskoga tima Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Gotovina u žalbenom postupku odluči promijeniti odvjetnike. To se u Haagu već događalo: najpoznatiji je slučaj Mladena Naletilića Tute, koji se pred kraj suđenja javno u sudnici svađao sa svojim odvjetnikom Krešimirom Krsnikom.

Tim koji bi trebao pomoći Gotovini i Markaču

Premijerka Jadranka Kosor osnovala je i povjerenstvo sastavljeno od predstavnika braniteljskih udruga, u koje je uključila svog savjetnika Damira Krstičevića, a u radu kojeg će sudjelovati i oslobođeni general Ivan Čermak. Za koordinatora svih akcija postavljen je Davor Stier, osoba od najvećeg premijerkina povjerenja i posebni izaslanik zadužen za euroatlantsku suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim je uključen i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, te vodeći pravni stručnjaci na čelu s predsjednikom akademije pravnih znanosti dr. Željkom Horvatićem i Mirjanom Damaškom s američkog sveučilišta Yale, inače stručnjakinjom za tumačenja pravnih aspekata zapovjedne odgovornosti.

Jandroković je već svim stranim veleposlanicima poslao posebnu studiju na 190 stranica, kojom se pobija teorija udruženog zločinačkog pothvata, a Bošnjaković u kontaktu je s odvjetnicima osuđenih generala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte, u razgovoru za slovensku komercijalnu televiziju POP-TV rekla je da velike sile nisu utjecale na donošenje drakonskih kazni za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Naprotiv, tvrdi Hartman, neke su željele da Gotovina ne bude osuđen. Kako je obrazložila tijekom rasprave o haškoj presudi hrvatskim generalima, velike sile još uvijek smatraju da oni koji sudjeluju u ratovima na svom teritoriju 'ne trebaju polagati račune' kad se radi o ratnim zločinima i civilnim žrtvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša glasnogovornica mišljenja je da je Hrvatska imala pravo obraniti svoju nezavisnost i cjelovitost, ali kaže da se dogodio 'zločinački pothvat', koji je za cilj imao 'etničko čišćenje Srba', a zbog čega je došlo do izricanja presude Gotovini i Markaču.

Vezani članci:

arti-201104180020006 arti-201104180014006 arti-201104150922006 arti-201104150907006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo