gripa u zamahu / Gripa u Hrvatskoj dosad uzela 27 života, stručnjaci upozoravaju: pred nama su još tri tjedna intenzivne epidemije!

Prema posljednjim podacima prijavljeno je više od 30 tisuća oboljelih, a stručnjaci upozoravaju da su pred nama još dva do tri tjedna vrhunca epidemije

8.2.2018.
19:10
VOYO logo

Gripa je uzela maha. Samo prošli tjedan prijavljeno je devet tisuća oboljelih. U zagrebačkoj klinici za infektivne bolesti zbog komplikacija izazvanih gripom hospitalizirano je 200-tinjak osoba. 

"Imamo umrlih do deset bolesnika, od tih 200 zaprimljenih uglavnom starijih osoba s komplikacijama među kojima je ona koja vodi u smrt, upala pluća", kazao je prof. dr. sc. Ilija Kuzman iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjim podacima gripa je uzela 27 života, a broj oboljelih veći je od 30 tisuća. Prije nego što počne padati, slijede još dva tjedna intenzivne epidemije.

"Ja bi pozdravio odluke uprava bolnica koji su ograničili posjete teško bolesnim pacijentima da se ne zaraze influencom i dali bi preporuku svima koji osjećaju simptome bolesti da ne idu u kolektive i da djecu ne šalju u škole i vrtiće. To je sad najbitnije", upozorio je voditelj Nacionalnog centra za gripu Vladimir Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kašalj, visoka temperatura i bol u mišićima prvi su simptomi od kojih strepe svi.

"Gripu, kao i svaku drugu virusnu bolest treba pustiti da sama prođe, a mi si možemo pomoći tako da odmirujemo taj period pogotovo dok je temepratura visoka", objašnjava liječnica obiteljske medicine, dr.med. Josefina Gerlach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gripa svoje žrtve ne bira, a najčešće se javlja kod djece predškolske i školske dobi.

"Tko se cijepio se cijepio, ali dobar pokazatelj je da naši stariji sugrađani koji su se najviše cijepili su se i najmanje razboljeli", nadodaje Draženović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, više od 90 posto građana nije se cijepilo protiv gripe pa i ne čude brojke koje nosi ova epidemija.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo