PREDSTAVLJANJE PROGRAMA / Plenković: 'Dignut ćemo prosječnu plaću na 1600 eura neto. Alemka Markotić bit će na našoj listi'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Najavio je dodatno rasterećenje mladih i podizanje studentske satnice na 7.81 eura. Osigurat će se isplata godišnjeg dodatka za umirovljenike

28.3.2024.
11:52
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči predstavljanja Izbornog programa Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) održana je sjednica Predsjedništva te sjednica Nacionalnog odbora stranke. Uz program, bit će predstavljene i liste s imenima kandidata na koje HDZ računa da će učiniti razliku kod birača.

Andrej Plenković na početku je objavio da su napravili profil na Tik Toku i da time pokazuju da su moderni i okrenuti mladim ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na listama će biti članovi Vlade, saborski zastupnici, lokalni čelnici, naši partneri. S nama na liste idu dosadašnji partneri: HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika, gospođa Marijana Petir. Bit ćemo relativni pobjednici i sastavit ćemo Vladu", rekao je Plenković.

“Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi ima nekoliko iznenađenja i novih imena kao što su Alemka Markotić ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Josip Lucić i maloljetni branitelj Tomislav Zadro, sin Blage Zadre. Liste su kao i uvijek popunjene s partnerima te su spoj mladosti i iskustva", rekao je Plenković.

Spomenuo je izazove s kojima se Vlada susrela tijekom mandata te se uspješno s njima borila kao što su kronakriza, inflacija, potres, rusku agresija na Ukrajinu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Součili smo se s velikim ugrozama za radna mjesta, mi smo našom politikom i mjerama tijekom Covida omogućili isplatu plaća i osigurali radna mjesta. U peridou velikih kriza ušli smo u Eurozonu", dodao je premijer.

Image
KOMENTARA NE NEDOSTAJE /

Plenković izazvao 'pomutnju' na TikToku: 'Moj novi najdraži influencer, učini me ministrom'

Image
KOMENTARA NE NEDOSTAJE /

Plenković izazvao 'pomutnju' na TikToku: 'Moj novi najdraži influencer, učini me ministrom'

Rekao je da je njegova Vlada omogućila da na hrvatskom nebu budu najmoderniji vojni avioni na način da to neće utjecati na javni dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažnijeg ratnog zrakoplovstva onda nema na potezu od Njemačke do Grčke", zaključio je Plenković i ponovno najavio dolazak Rafala u travnju.

Nakon toga se osvrnuo na financije, govorio je o rastu plaća i mirovina kao i poreznim rasterećenjima, a spomenuo je i bjelovarskog gradonačelnika koji je uspješno iskoristio ukidanje prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Napustili smo kroničnu situaciju prekomjernog proračunskog manjka, polako dizali kreditni rejting i to znači da oni koji nas nadgledaju vide da smo imali jasan smjer i jasan cilj."

Pohvalio se rastom BDP-a, ali i kritizirao oporbu koja to negira i tvrdi da je inflacija poništila taj rast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je izgradnju još četiri veteranska centra kako bi se zahvalili braniteljima.

"Osnovnoškolskoj djeci smo u našem mandati osigurali besplatne udžbenike, obrok i prijevoz", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i mlade, povećanje studentske satnice, obnovu brojnih sakralnih objekata, ali i poboljšanje međunarodnih odnosa.

"Poseban akcent smo postavili na BiH. Učinili smo najviše da podnese zahtjev za članstvo, bili smo prvi kad se dodjeljivao status kandidata 2022. Tek ćemo protekom vremena shvatiti što smo napravili pomaganjem u njenom otvaranju pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Inteligentno smo koristili osnaženi međunarodni položaj Hrvatske", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da bez obzira na sva postignuća još uvijek nisu gotovi s radom i da ne misli da je sve bilo bez grešaka.

"Želimo se fokusirati na dekarbonizaciju, odnosno smanjenje emisija CO2", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Demografski trendovi najveći je problem s kojim se lovimo u koštac", dodao je.

Predstavljnje izbornog programa

"Koncipirali smo program u pet poglavlja: uspješna, vitalna, pravedna, održiva, suverena Hrvatska", objavio je Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da prosječna razvijenost na razini EU dođe do 80 posto, želimo smanjiti inflaciju ispod 2 posto. Želimo nastaviti nuditi građanima ulaganje u vrijednosne papire, nakon izbora u svibnju bi išla nova runda državnih vrijednosnih papira, nastavit ćemo s rasterećenjima. Želimo nastaviti ulagati u turizam i hrvatske otoke. Želimo nastaviti daljnji rast standarda građana, porast prosječne plaće s 1239 eura na 1600 eura za četiri godine što je rast od 30 posto. Minimalna bruto plaća koja je danas 840 narasti će na 1250 eura što je rast od 49 posto, podići ćemo mirovinu na 750 eura. Svako dijete će dobiti svoje mjesto u vrtiću."

Najavio je striktnije zakone i kontrolu bespravne gradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udvostručit ćemo naknade za novorođeno dijete, a majke će za svako dijete dobiti po jednu godinu radnog staža. Udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta ", najavio je Plenković.

Najavio je dodatno rasterećenje mladih i podizanje studentske satnice na 7.81 eura. Osigurat će se isplata godišnjeg dodatka za umirovljenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećat ćemo socijalne naknade za 30 posto za određene vrste usluga, planiramo zaposliti više od 200 socijalnih mentora", najavio je Plenković.

Rekao je da im je sport veoma važan i najavio izgradnju Maksimira i Poljuda, a onda i ostalih sportskih centara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da postoji snažna i neovisna borba protiv korupcije u kojoj su svi jednaki pred zakonom. To za nas znači pravedna Hrvatska. Takve institucije pružaju snažnu poruku i za naš ekonomski okvir", ustvrdio je.

Apelirao je na sve da poštuju Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Unaprijedit ćemo ulaganje u pravosudnu infrastrukturu, cilj je na jednom mjestu skupit sve pravosudne institucije."

"Nismo se dovoljno bavili prevencijom ovisnosti, ali na tome planiramo poraditi u narednom mandatu, posebno o ovisnostima od droge, alkohola i klađenja koje razaraju obitelj. O njima zbog svih ostalih problema nismo dosad stigli dosta govoriti", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žrtve nasilje, žene i djeca su naš prioritet."

"Dovršit ćemo centre za gospodarenje otpadom. Riješit ćemo i problem glavnog grada Zagreba. Učinit ćemo sve da energenti budu dostupni našim građanima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo stipendirati mlade poljoprivrednike i nastaviti ulagati u poljoprivredu", dodao je Plenković.

"Ne znamo što se može dogoditi u sljedeće četiri godine, svijet je nepredvidiv i zato je budućnost bolje povjeriti onima koji imaju iskustvo i znanje", zaključio je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Zekanovića podsjetili da je rekao da više nikad 'neće pružii ruku Plenkoviću'. Njegova reakcija je zlato

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo