HDZ u panici: / Na inauguraciju ne dolazi nitko iz vrha europske politike?

Potvrde dolaska gostiju na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović baš i ne pljušte sa svih strana, a HDZ osobito muči hoće li doći visoki uzvanik iz Njemačke.

8.2.2015.
9:55
VOYO logo

Iako bi Kolinda Grabar-Kitarović na svojoj predsjedničkoj inauguraciji sigurno voljela ugostiti Angelu Merkel, prilično je izvjesno da njemačka kancelarka 15. veljače neće doći u Zagreb, piše Slobodna Dalmacija.

Organizatori inauguracije još uvijek čekaju da im državnici koje su pozvali na svečanost polaganja predsjedničke prisege na Markovu trgu potvrde svoj dolazak, no za sada nema signala da će među njima biti neko od zvučnijih imena europske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važna im je Njemačka

Najintenzivnija lobiranja odvijaju se na relaciji Zagreb-Berlin. Miro Kovač, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, bivši je hrvatski veleposlanik u Berlinu i nema dvojbe da ovih dana poteže svoje veze u njemačkom CDU-u ne bi li na inauguraciju pozvao nekog od reprezentativnijih predstavnika njemačke Vlade poput ministra financija Wolfganga Schaeublea.

Tim prije što je nova hrvatska predsjednica najavila zaokret u vanjskoj politici zemlje koja je posljednjih godina više bila orijentirana prema regiji, i koja se, prema uvjerenju Kolinde Grabar-Kitarović, treba vratiti jačanju svojih veza s Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga bi se i popis uzvanika na inauguraciji mogao promatrati kao prvi test nove predsjednice na vanjskopolitičkom planu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo