PADAJU NATJEČAJI... / Hoće li Vlada ovime konačno pokrenuti obnovu? Propisali tko snosi troškove ogromnih poskupljenja u građevini

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cilj te vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja u građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata

21.6.2022.
14:09
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u utorak donijela zaključak kojim želi spriječiti zastoj građevinskih radova ugovorenih s javnim sektorom i kojim utvrđuje da poskupljenje radova do 10 posto snosi izvođač, a iznad toga javni naručitelj.

Zaključkom o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala i proizvoda, pojašnjava se procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova tako da će u slučaju povećanja cijene radova za više od 10 postotaka, razliku preko 10 postotaka snositi javni naručitelji, a povećanje cijene radova do 10 postotaka snose izvođači radova, izvijestio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastoji javnih radova, na nove natječaje se nitko ni ne javlja

Cilj te vladine mjere je po njegovim riječima ublažavanje nastalih poremećaja u građevinskom tržištu te uspješna provedba i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata.
Naime, kako je objasnio, prije svega zbog značajnog porasta cijena građevinskih materijala i proizvoda i energenata, te činjenice da su primijećeni zastoji u provedbi javnih radova, vlada je pristupila izradi zaključka za ublažavanje posljedica navedenih poremećaja, kao i metodologije utvrđivanja razlike u cijeni radova, na osnovu zahtjeva izvođača.

Image
USTA MOJA HVALITE ME /

Plenković se hvalio zamrzavanjem cijena goriva, najavio rekordnu sezonu i pad nezaposlenih: 'Ne pamtim kad je bilo tako dobro'

Image
USTA MOJA HVALITE ME /

Plenković se hvalio zamrzavanjem cijena goriva, najavio rekordnu sezonu i pad nezaposlenih: 'Ne pamtim kad je bilo tako dobro'

U Vladi kažu da je, zbog nesigurnosti u konačnu isplativost izvršenja ugovora o javnoj nabavi radova, primijećeno smanjenje broja ponuda u postupcima javne nabave, kao i povećanje broja raskida postojećih ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivaju i naručitelje

U samom tekstu zaključka, uz ostalo se pozivaju ugovaratelji koji za to imaju pravni interes da se obrate naručiteljima u postupcima javne nabave sa zahtjevom za isplatom razlike u cijeni za neizvršene ugovore o javnoj nabavi radova kod kojih je ugovorena nepromjenjiva cijena radova, a primjenjive su odredbe Zakona o obveznim odnosima, ako su se cijene radova i elemenata (građevinskih materijala, proizvoda, rada i dr.) na temelju kojih je cijena radova određena izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Naručitelji u postupcima javne nabave se pak pozivaju da pristupe analizi ugovorenih cijena radova i elemenata na temelju kojih je cijena radova određena, a kako bi utvrdili jesu li se kod takvih ugovora cijene izmijenile u tolikoj mjeri da bi cijena radova trebala biti veća za više od deset postotaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo