isplati se pušiti, ali ne i jesti / Hrvati su standardom na dnu EU-a, ali cijene u supermarketima su kao da smo najbogatiji

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Jedino što nam je u skladu sa standardom su cijene duhana, koje su nam na 56 posto europskih, pa možemo slobodno reći da se u Hrvatskoj isplati jedino pušiti, ali ne i jesti

18.6.2016.
9:44
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Hrvatska je pri samom dnu po standardu, da se dijele medalje za tri najgore zemlje u Europskoj uniji, srebro bismo podijelili s Rumunjskom. Lošiji od nas prošle su godine bili samo Bugari, piše Slobodna Dalmacija.

Za europskim prosjekom zaostajemo 42 posto, uspjeli smo ostvariti svega 58 posto od prosječne individualne potrošnje po stanovniku u EU-u, a Bugari su najlošiji s 51 posto. Po stvarnoj individualnoj potrošnji, odnosno po Actual Individual Consumption (AIC), koja uključuje sve proizvode i usluge koje kućanstvo koristi te bolje pokazuje stvarnu potrošnju, treći smo od dna, a taj isti rang zaradili smo i na ljestvici BDP-a po stanovniku. I on nam je dosegnuo 58 posto od prosjeka EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska sa standardom koji je svega 58 posto prosjeka EU-u nema cijene koje toliko zaostaju, hrvatske cijene su mnogo bliže Europi i gotovo su nekim kategorijama proizvoda uhvatile taj prosjek.

Cijene nam nisu najveće u Europi, tu smo negdje, na sredini: cijene kruha u Hrvatskoj su na 94 posto europskog prosjeka, niže su, primjerice, u Nizozemskoj gdje kruh košta 90 posto europskog prosjeka, a jeftiniji je u još devet zemalja. Jedino što nam je u skladu sa standardom su cijene duhana, koje su nam na 56 posto europskih, pa možemo slobodno reći da se u Hrvatskoj isplati jedino pušiti, ali ne i jesti. Standardom smo daleko od Europe, a cijenama smo joj za vratom, dodaje Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo