'HRVATSKA JE UPRAVO DOSEGNULA VRHUNAC EPIDEMIJE'; Splitski epidemiolog tvrdi: / 'Evo, i bez rigoroznih mjera može se suzbiti širenje zaraze'

Image
Foto: Profimedia

'Treba imati na umu da postoje i prirodni procesi na koje čovjek pored najbolje volje ne može bitno utjecati, a to građanstvu treba objasniti', ističe dr. Mladen Smoljanović

14.12.2020.
8:54
Profimedia
VOYO logo

Splitski epidemiolog i bivši ravnatelj NZJZ Splitsko-dalmatinske županije dr. Mladen Smoljanović za Dalmacija Danas komentirao je epidemiju u Hrvatskoj, ističući kako su vijesti o alarmatnim brojkama točne, "ali ne ukazuju na uzroke takvog stanja i ne nazire se rješenje i kraj takvog stanja". Komentirajući broj oboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji ističe kako je "razvidno kako su prethodna dva tjedna imala stagnirajući prosječni broj korona pozitivnih 398, odnosno 399, a posljednji tjedan ima smanjenje prosječnog broja K+ za 4%.".

"Za ovakvo povoljno kretanje najviše su zaslužni stanovnici SDŽ-a koji su se pridržavali preporučenih mjera. Pokazali su da se i bez rigoroznih represivnih mjera i bez specifičnih mjera može postići sprječavanje širenja i suzbijanje SARS-CoV-2 virusa, a time i prestanak ovog epidemijskog vala", napisao je i poručuje kako smo upravo na vrhuncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako netko ne vjeruje, neka pročita izvještaj američkog instituta'

"Ako netko ne vjeruje ovim činjenicama tada neka pročita upravo objavljeno mišljenje američkog Instituta za mjerenja i evaluacije u zdravstvu (IHME) koji je objavio: Hrvatska je upravo dosegnula sam vrhunac ovog epidemijskog vala. Prema njihovim procjenama, očekuje se polagani pad dnevnog broja zaraženih, a za dva tjedna vrhunac bi trebali dosegnuti i brojevi hospitaliziranih i dnevno umrlih. Dakle, sve ovisi o broju zaraženih tj. smanjivanju broja zaraženih.

Treba imati na umu da postoje i prirodni procesi na koje čovjek pored najbolje volje ne može bitno utjecati, a to građanstvu treba objasniti", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo