Hrvatske političare boravak na vlasti 'pomlađuje'!

6.8.2010.
21:45
VOYO logo

U britanskom tabloidu Daily Mail su se sažalili nad sudbinom svoga novog torijevskog premijera Davida Camerona, donedavno posve mladolikog, 43-godišnjeg bogataša. Otkako je prije nepuna tri mjeseca preuzeo vođenje Velike Britanije, navodno mu se kosa znatno prorijedila, vidi mu se tjeme, a sjedine su postale itekako upadljive na zaliscima. Ukratko, u samo tri mjeseca, kažu, Cameron je vidno ostario i pokazuje ozbiljne znakove ulaska u srednju dob.

Prije njega, u deset godina na vlasti poletni Tony Blair postao je umoran, istrošen čovjek zrelih srednjih godina. I Gordon Brown u tri je godine na vlasti gotovo posve posijedio. Zvuči nevjerojatno, no Britanci (žene i muškarci zajedno) godišnje troše više od pet milijardi eura na različita sredstva za bojenje kose kao da su sjedine jedini istinski dokaz starenja (a ne samo smanjivanja količine melanina, odnosno pigmenta u vlasištu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da nema puno istine u priči kako neki traumatski doživljaj može preko noći svu našu kosu obojiti u bijelo jer uglavnom sijedimo prema nekom genetski zadanom obrascu koji smo naslijedili, no ističu da je pojačano ispadanje kose često povezano sa stresom.

U našoj recentnoj političkoj povijesti samo smo kod bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je naglo, bez objašnjenja, odstupio sa svoje pozicije, primijetili doista velike fizičke promjene i on je jedini 'ostario preko noći' pred našim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas je stres vlasti primjetan samo kad nastupe osobni problemi, možda čak nečista savjest; prije toga, čini se, vlast gotovo svim domaćim protagonistima političke scene itekako godi.

Pogledajmo najprije bivšeg predsjednika Stipu Mesića. Na njega je pozicija na vlasti definitivno djelovala kao Radmanov eliksir mladosti, on ne posustaje u svojim političkim ambicijama ni u 75., i dalje obilazi primanja i promocije, smije se i priča viceve poput mlađeg muškarca svjesnog svoje muževne snage i šarma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš novi predsjednik Ivo Josipović funkciju je preuzeo sijed, no u ovih nekoliko mjeseci kao da je dobio novu snagu, čvrstinu, držanje i stav muškarca puno mlađeg od onoga kojeg smo upoznali u predizbornoj kampanji. I Zoran Milanović, koji je doduše još uvijek u toj najpovoljnijoj političkoj poziciji pretendenta na vlast, posljednjih nekoliko godina izgleda fizički bolje nego na početku karijere.

Čak i naši ministri doista problematičnih, problemima bremenitih područja, kao što su financije i medicina, na vlasti su zapravo procvali – bolje se odijevaju, puni su sebe, rado se šale i provode, ne djeluju slomljeno, brigama opterećeno. I ministar policije Tomislav Karamarko, bez obzira na napade, pa čak i mržnju koju je zasigurno osjetio u posljednje vrijeme, sjajno se drži i ne stari pred našim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vlast kao da najviše godi Jadranki Kosor, možda zato što liježe s brigama, ali posve čiste savjesti. U ovih godinu dana ona je postala puno samouvjerenija, Krležinim jezikom postala je i šlagfertig, spremna na brz, direktan odgovor, što mogu samo najpribraniji, najsigurniji u sebe. Čak je napokon pronašla svoj stil odijevanja, istodobno poslovan i ženstven. Jedino je guverner Narodne banke Željko Rohatinski istinski posijedio na poslu, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201008060198006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo