HZZO / odbija slabovidnoj djevojčici platiti pomagalo

7.4.2011.
11:22
VOYO logo

Kako specijalnih filtera nema na listi ortopedskih pomagala, ne mogu se dobiti preko doznake HZZO-a, niti ih domaći oftalmolozi propisuju, roditelji djece poput petogodišnje Petre dvaput godišnje odlaze u Graz po komplet naočala zahvaljujući kojima njihova djevojčica može vidjeti.

Da bi djeca poput Petre vidjela, trebaju im naočale s kanten filterima koje im javno zdravstvo zbog administrativnih prepreka 'ne može' platiti, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bez kanten filtera Petra se ne može kretati'

Petra ima višestruko oštećenje vida, nastalo najvjerojatnije zbog komplikacija pri porodu te može koristiti samo 16 posto vida. Uz ostala oštećenja, oči su joj izrazito fotoosjetljive i bez posebnih medicinskih filtera koji štite od direktnog ili reflektiranog svjetla, djevojčica je praktički slijepa.

"Radi se o visokoj fotoosjetljivosti, kojoj ne pomažu obična zatamnjena stakla. Bez kanten-filtera Petra se ne može kretati, vani se ponaša kao da je potpuno slijepa, a ovako čak i potrči s djecom. Ona ima hendikep, ali uz određena pomagala može raditi sve što rade i njezini vršnjaci, štoviše, Petra je po mnogočemu iznadprosječno dijete", kaže njezina majka Ana Marija. Osim što im zdravstvena blagajna ne plaća naočale s kanten filterima, Petrini roditelji sami moraju kupovati i lupe za čitanje, specijalne olovke, bojice, folije, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osnovna potrošna pomagala koja djevojčici omogućavaju razvoj, mjesečno im, kaže mama Ana Marija, ode između 700 i 800 kuna, ili praktički cijela Petrina mjesečna invalidnina od 1.250 kuna. Naočale s posebnim filterima, koje kupuju u Austriji, stoje ih od 200 do 350 eura po komadu, a moraju kupiti četiri para – po jedne za otvoreni i za zatvoreni prostor, jedne sa žutim kanten filterom za jutro i večer, i još crveno-narančaste koje Petra nosi tijekom dana.

Godišnje treba četiri para naočala

"Godišnje moramo nabaviti četiri para naočala, a ako se dioptrija promijeni i češće", žali se Petrina mama koja skromna primanja od 4.700 kuna, s koliko ona i njen suprug mjesečno raspolažu, mora rasporediti na još dva školarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dopis Petrinih roditelja, HZZO je iskazao dobru volju da riješi problem, ali samo ako se za to pobrinu drugi.

"Prema saznanjima Zavoda, u Hrvatskoj ne postoji bolnička ustanova sa školovanim medicinskim osobljem u terapiji preosjetljivosti na dnevno i umjetno svjetlo koja se liječi naočalama s kanten filterima, pa stoga pacijenti i ne mogu ostvariti pravo na ovo pomagalo", kaže se u odgovoru ravnatelja HZZO-a, na molbu Petrinih roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo