pravo na bolovanje? / Istražili smo koliko je jaka menstrualna bol: dok u Japanu žene imaju pravo na dopust, u Hrvatskoj 'menga' i dalje tabu

Gostujući u RTL Direktu ginekologinja Ulla Marton istaknula je kako je mjesečnica u Hrvatskoj i dalje tabu tema te da žene rijetko traže bolovanje zbog menstrualnog dopusta

16.3.2016.
23:07
VOYO logo

Čak 90 posto žena tijekom menstrucije proživljava bolove, pokazuje jedna britanska studija. Stoga sve više tvrtki, a uzor je sportski gigant Nike, uvodi radnu pauzu za žene koje imaju menstrualne tegobe. Takvu politiku podržali su i britanski liječnici, a slični prijedlozi su se već javila u nekim europskim zemljama, ali još nigdje nisu zakonski regulirania. Ali zanimljivo, menstrualni dopust već postoji u Japanu, Indoneziji i na Tajvanu.

Gostujući u RTL Direktu ginekologinja Ulla Marton komentirala je ovakve inicijative te smatra li kako mogućnost 'bolovanje zbog menge' u Hrvatskoj ne bi bio novi razlog za diskriminaciju žena u svijetu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žene su u staru kompleksne, pa tako i ovaj problem nikako ne možemo gledati jednoznačno. Od dva do pet posto žene trpi goleme tegobe. Ako poslodavac leglislativno može radnicama izići u susret, smatram da bi to bilo dobro", kazala je.

Međutim, ginekologinja Marton priznaje kako kod nje u ordinaciju jako rijetko dolaze žene tražiti bolovanje zbog menstrualnih bolova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan broj žene nije ni osviješten o ovom pitanju da bi mogle uopće potražiti medicinsku pomoć. Kod nas je to još uvijek pitanje srama ili nelagode", rekla je i dodala kako je mjesečnica i dalje tabu tema. 

"Vrlo rijetko ćete naći ženu koja će se izravno obratiti poslodavcu, pogotovo muškom, i reći: 'Ja imam užasne menstrualne tegobe'. Na taj način u radnoj sredini ona bi bila na neki način diskvalificirana", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marton je objasnila kako takva bol može biti tolika da žene ne mogu ustati iz kreveta jer se mijenja energija cijelog organizma. 

Upitana koje su dobne skupine  najizloženije tijekom 'onih dana u mjesecu', doktorica je odgovorila: "Početak reproduktivne dobi, znači adolescentnija, pa cijela reproduktivna dob, sve do 40, 42 godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolovi se mogu ublažiti promjenom stila i način života. Od pojačavanja tjelesne aktivnosti, izbacivanjem nikotina, alkohola, čokolade, suhomesnatih proizvoda i kave, uvođenje vitamina E i magnezije. Pogotovo tri do pet dana prije početka menstrualnog ciklusa", sugerirala je. 

Pogledajte u videu smatraju li saborske zastupnice da žene trebaju 'dane dopusta' zbog bolnih mjesečnica!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo