pod hrvatskom etiketom / Javna tajna: Legalna zarada nije im dovoljna pa 'švercaju' vino uvozeći ga cisternama

Tako se pod hrvatskom etiketom podvaljuje uvezeno, jeftino vino

29.12.2018.
9:45
VOYO logo

Hrvatska je zemlja s dugom tradicijom vinarstva i baš je vino jedan od najjačih aduta na kojima se gradi domaća turistička slika.

Svaka regija ima vino koje postiže dobru cijenu na tržištu, ali pojedinci navodno posežu za čudnim kombinacijama jer im zarada nije dovoljna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vrbničkom polju 127 zadrugara jesenas je ubralo rekordne količine grožđa pa je zlatnih kapi vrbničke žlahtine bilo više no ikada. Sada je na redu rezidba vinograda, a snage su udružili djed i unuk.

"Imamo dobra vina, prije možda unazad toliko godina nije toliko bilo koliko je sad, ljudi su se jako posvetili tome", rekao je Ivan Valković iz Vrbnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švercanje vina

Sve su preradili u zadruzi staroj 114 godina. I kažu, zadovoljni su jer tu nema muljanja. Ipak, javna je tajna da u Hrvatskoj ima vinara kojima legalna zarada nije dovoljna pa švercaju vino tako da ga uvoze u cisternama pa pretaču.

"Ja se isto pitam zašto neki proizvođač vina sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom u istom tom podrumu uvozi vino, flašira ga i prodaje u nekim kanistrima kao stolno vino, šta će mu to?! Ruši sam sebi autoritet i svima koji su u blizini njega", kazao je Marinko Vladić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se lako dogodi da se pod hrvatskom etiketom podvaljuje uvezeno, jeftino vino. Laici vinoljupci to će teže uočiti, ali stručno nepce nemoguće je zavarati.

"Više puta sam došao u tu situaciju da sam rekao, ovo je ok vino, međutim ovo nije ono što vi prodajete, naravno tu konobar odnosno onaj koji poslužuje ostane zatečen, ali to nije njegov problem nego problem proizvođača i onoga koji prima takvo vino", kazao je enolog Poljoprivredne zadruge Vrbnik, Dominik Gršković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinari očekuju izmjenu Zakona o vinima

O problemu se na glas gotovo nitko ne usudi govoriti. Većina poštenih hrvatskih vinara ne protivi se uvozu u cisternama samo od države traže rigorozne kontrole. U Novoj godini očekuju i izmjene u Zakonu o vinima.

"Inspekcija to mora imati pod striktnom kontrolom, za nas je najveća opasnost, za nas nije opasnost uvoz vina, opasnost je ako se tuđa vina uvoze u podrume koji istovremeno proizvode vina sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom, to je ugroza", rekao je Vladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu u pitanju kapi nego stotine tisuća litara vina. A baš svaka lažna kap prijeti da prelije čašu imidža Hrvatske kao zemlje dobroga vina. Jednom narušen ugled bit će nemoguće popraviti.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo