PAŽLJIVO SE KUPAJTE / Kod rovinjske plaže primijećena rijetka i opasna meduza: Stručnjaci savjetuju da joj se ne približavate

Image
Foto: Profimedia

Kompas meduza inače živi u priobalju Atlantika i Mediterana, a karakterizira ju žuto-smeđi klobuk te lovke duljine jednog metra

18.6.2022.
14:14
Profimedia
VOYO logo

U Jadransko je more, sve do obala Istre zalutala kompas meduza, inače invazivna vrsta koja živi u priobalju Atlantika i Mediterana. Riječ je o opasnoj vrsti koja na svojim lovkama ima žarne niti, pa se kupačima i plivačima preporuča da se ne približavaju, piše portal IstraIN.

Procjenjuje se da je primijećena meduza duga jedan metar. Otkrivena je u moru na plaži Škaraba u Rovinju. Iz tamošnjeg Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković poručili su da meduzu latinskog naziva Chrysaora hysoscella karakterizira žuto-smeđu klobuk nalik na kompas i lovke duljine jednog metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetuju kupačima koji su se previše približili i osjetili njen "dodir" da opečeno mjesto treba ohladiti i namazati aloe verom ili sličnom kremom koja sprječava nastanak opeklina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo