Koliko Hrvatska zapravo ima otoka?

HTZ i Ministarstvo turizma u promidžbenim porukama tvrde da naš dio Jadrana ima 1.244 otoka, što uopće nije točno.

9.6.2010.
14:24
VOYO logo

Zapamtite – hrvatski Jadran nema 1.244 otoka, nego 1.246!

"Ne mogu vjerovati da se nekome može potkrasti takva pogreška jer se već deset godina barata službenom brojkom od 1.246 otoka, koliko sam ih popisala u istraživanju 2000. Nije mi jasno zašto je nekome tako teško zapamtiti taj broj, nego svako malo iskrsnu neke druge brojke. Nakon što sam pročitala u vašem listu da razne institucije imaju različite podatke, dala sam si truda i malo istražila koje su se brojke spominjale u službenim dokumentima posljednjih deset godina. Uvijek je bio točan podatak: 1246 otoka. Što se ove godine događa, ne znam", izjavila je znanstvenica Tea Duplančić-Leder, bivša djelatnica Kartografskog odjela Hrvatskog hidrografskog instituta, a sada profesorica na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznoseći krivi broj otoka, HTZ ne samo da je zbunio javnost, nego je i izazvao incident. Turisti iz Srbije HTZ-ove reklame su doživjeli kao provokaciju jer je 1244 broj UN-ove rezolucije o Kosovu i Metohiji!

Posao brojenja otoka, laički rečeno, nije lagan. Zahtijeva mnogo istraživanja povijesnih spisa i karata, velik broj snimaka, ali i dugotrajne plovidbe Jadranom, od otočića do otočića, od hridi do hridi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je golem posao koji se nikome ne da raditi. No, ako smo ih jednom prebrojili, 2000., nema potrebe da tako skoro netko opet obavlja taj posao. Podatak o 1185 otoka kojim se službeno baratalo do prije deset godina, potječe još iz Austro-Ugarske i zato je bila nužna nova kategorizacija", rekla je znanstvenica iz Splita za Jutarnji list. Tea Duplančić-Leder zaključuje da se još jednom ne bi upustila u avanturu prebrojavanja, jer to ne bi imalo smisla.

"Nakon proučavanja mnogih dokumenata i karata, u kojemu je sudjelovao cijeli tim, moralo se doći do svih tih otoka i hridi. Oplovili smo ih, izmjerili, snimili... Sve je to trajalo više od godinu dana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo