LIJEČNIK ISKORISTIO RUPE U ZAKONU: / Radio u Švedskoj, a od HZZO-a dobivao novac za privatnu ordinaciju

Image
Foto: Facebook

Mario Malnar, obiteljski liječnik i prvi predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) od prošlog ljeta živi i radi u Švedskoj.

9.5.2017.
17:45
Facebook
VOYO logo

Za vrijeme odsustva u njegovoj ordinaciji radili su drugi liječnici, a on je dobivao ugovoreni novac od HZZO-a za rad ordinacije, piše Jutarnji list.

No, HZZO je smatrao kako je Malnar na taj način povrijedio sve odredbe ugovora te mu je promptno raskinuo ugovor, zbog čega je izgubio koncesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najteže sankcije izriču se zbog protuzakonitog postupanja nespojivog s obavljanjem djelatnosti ili zbog opetovanog i upornog kršenja ugovornih obveza", kažu u HZZO-u.

Jednom mjesečno radio u ordinaciji

S druge strane, dr. Malnar smatra kako nije radio ništa protuzakonito, dapače, pokušao je dobiti suglasnost od Ministarstva i HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio sam od Ministarstva dopuštenje, a potom i pauziranje privatne prakse, no nisu mi ni odgovorili", pojašnjava Malnar te tvrdi kako je tijekom odsustva barem jednom mjesečno radio u ordinaciji, a nekad i dulje.

Inače ga uglavnom mijenja njegova mentorica, liječnica iz obližnjeg mjesta, i članovi grupne prakse, kojima je on pomagao kada je to bilo potrebno. Ovakav vid rada smatra potpuno legalnim i u skladu sa zakonom i ugovorom s HZZO-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja prva ideja bila je edukacija u Švedskoj, no kako nisam dobio od Ministarstva nikakav odgovor vezan uz produljenje ili pauzu privatne prakse, a tamo sam dobio odličnu ponudu, odlučio sam se za bolje", kaže Malnar.

Ipak, ugovor mu je raskinut, a u Hrvatskoj liječničkoj komori kažu kako o ovom slučaju nemaju nikakvih saznanja s obzirom na to liječnik Mario Malnar nije član HLK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da njegova licenca koja omogućava rad u Hrvatskoj više nije važeća te da do njezina obnavljanja ne može raditi u Hrvatskoj.

No, ovo nije jedinstven slučaj. Naime, HZZO trenutačno raskida tri ugovora s koncesionarima jer su zapošljavali drugog liječnika u svoju ordinaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan tim dobije oko 66 tisuća kuna mjesečno

"Tako je mjera pokretanja postupka za raskid ugovora izrečena jednoj ordinaciji u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite jer je nositelj tima izgubio dozvolu za rad mjerodavne komore, ista mjera izrečena je i za tri ordinacije ugovorene u djelatnosti opće/obiteljske medicine iz razloga jer ugovoreni zdravstveni radnici privatne prakse nisu obavljali privatnu praksu osobnim radom, što je protuzakonito", kažu u HZZO-u.

Da stvar bude gora, jedan od njih je radio na kruzeru, dok je u ordinaciji radio liječnik “na crno”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, standardni tim sa 1700 pacijenata, prema podacima HZZO-a, dobije oko 66 tisuća kuna mjesečno. Taj novac uključuje glavarinu od oko 8400 kuna, zatim hladni pogon od 17.443 kune te se, uz spomenute elemente prihoda, dio prihoda ostvaruje i prema izvršenju dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) te prema ponuđenim dodatnim mogućnostima (sudjelovanje u skupnoj praksi, provođenje preventivnih programa, ordinacija s 5 zvjezdica), na koji način standardni tim prosječno mjesečno dobije 42.000 kuna.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo