Ljetna žega izludila medvjede i umrtvila zmije

Velike vrućine koje su pogodile Hrvatsku uzrokovale su i neobično ponašanje nekih životinja.

27.8.2011.
14:24
VOYO logo

Očevid na mjestu incidenta izvršili su lovni eksperti Hrvatskih šuma u čijem se lovištu dogodio napad zvijeri, a lovci smatraju kako je medvjed ovo napravio zbog neopisive žeđi. Naime, napad koji se dogodio u Velikoj Plani lovački stručnjaci smatraju iznimno rijetkim, jer je medvjed pretežito noćna životinja koja izbjegava srazove s ljudima, baš kao i velike dnevne vrućine. Na području Like ne pamti se da je medvjed upao u prostor uz same ljudske nastambe.

Zbog velikih suša medvjedi sve učestalije silaze u podvelebitska sela, posebice u vrijeme sazrijevanja voća kojim namiruju nestašicu vode u organizmu. Kako u ovo doba godine dozrijevaju šljive, jabuke i kruške, omiljene medvjeđe delicije, valja očekivati nove susrete ljudi i medvjeda što se u sela spuštaju s obronaka Velebita, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neobično ponašanje zamijećeno je i kod zmija. Prije nekoliko dana jedan je domaćin iz Klanca u jutarnjim satima obišao njivu kukuruza. Uz jednu stabljiku, na samom rubu šume, zatekao je povećeg poskoka, no zmija je samo prosiktala i nestala u obližnjem žbunju.

Iako se u ovo doba lani više izvještavalo o susretima sa zmijama, zbog ljetnih žega broj susreta je opao. Naime, zmije se čuvaju vrućina, jer im zbog nepropusne kože i činjenice da nemaju znojne žlijezde krv može doslovno proključati. Zato zmije u potragu za hranom idu u sumrak, najčešće noću, kada padnu dnevne vrućine i nema rose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog ljeta svako malo događalo se da su zmije uočene oko kuća, u vrtovima, a čak su ulazile i u gospodarske zgrade. Nekoliko se poskoka na kratko smjestilo i kabine traktora, a posjetili su i jedan automobil. Zabilježeno je i nekoliko zmijskih ugriza, ali na sreću s benignim posljedicama.

Vezani članci:

arti-201105310304006 arti-201108010016006 arti-201108020830006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo