POLICIJA DOBIVA NOVE OVLASTI: / Moći će vam uzeti auto, lakše ući u dom i doći do osobnih podataka... Evo što se sve mijenja

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Policija dobiva veće ovlasti, tako da će moći lakše ulaziti u domove, rušiti dronove ili uzimati vozila građana u hitnim situacijama

5.7.2019.
9:51
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Novim zakonskim izmjenama hrvatska policija dobit će veće ovlasti koje će im omogućiti da u hitnim slučajevima mogu uzeti i vaš automobil, lakše uđu u domove građana i ruše dronove, piše Dnevnik.hr. Osim toga, policija će lakše i brže moći dolaziti do osobnih podataka, a ograničen je i rok čuvanja osobnih podataka, pa će se osobama za koje se sumnja da su napravile prekršaj podaci iz evidencije brisati nakon četiri godine. Oni protiv kojih se vodio prekršajni postupak, podaci će se brisati nakon deset godina.

Dok su dosad klasičnom provjerom dolazili do osobnih podataka, policajci će sada koristiti tražilicu u informacijskom sustavu MUP-a s podacima građana i provjeriti identitet prije izlaska na teren. "Nećemo morati ići u utvrđivanje uvidom u osobnu iskaznicu, nego isključivo ako to nalože državna tijela. U drugim slučajevima identitet ćemo utvrđivati putem našeg informacijskog sustava", objasnio je Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snosit će odgovornost za počinjenu štetu

U slučaju da, primjerice, dobiju dojavu od susjeda o nekim čudnim zvukovima ili mirisima iz nečijeg stana ili ako dobiju dojavu o mogućoj smrti policija će lakše ući u nečiji dom nego dosad. U posebnim slučajevima, ako su u potjeri za počiniteljem kaznenog djela i nemaju druge mogućnosti, moći će se poslužiti automobilom građana. "Naravno, ako bude počinjena bilo kakva šteta, snosit ćemo štetu i obeštetiti vlasnika vozila", objasnio je Ćelić.

Policija će lakše rušiti dronove ako ugrožavaju sigurnost ili služe za kazneno djelo. Petar Veić, stručnjak za kriminalistiku s Pravnog fakulteta u Rijeci, objasnio je kako su dronovi opasni u slučaju zaštite štićenih osoba, kod javnih okupljanja te da su opasni u blizini posebnih institucija, Vladinih objekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo