uoči sjednice vlade / Ministar Ćorić: 'Ako agresija na Ukrajinu potraje, ponovno ćemo razmatrati paket mjera građanima i gospodarstvu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar je komentirao rast cijena energenata zbog rata u Ukrajini

3.3.2022.
12:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar Tomislav Ćorić dao je izjavu prije sjednice Vlade. Komentirao je rat u Ukrajini koji utječe na gospodarstvo, posebno energente, zbog kojih je Vlada već donijela paket mjera za ublažavanje udara na standard građana. 

Rekao je da će se mjere ponovno razmatrati ako cijene nastave nepredviđeno rasti zbog rata u Ukrajini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući zahtjev za skidanjem imuniteta ministru Aladraviću, koji će se, kako je rekao premijer, pomno ispitati, a s obzirom da se i on spominje u kontekstu nekih istraga, kazao je:

"Nema tu sigurnosti ni ne. Nije uobičajeno u svakom slučaju. Ovaj zahtjev za kolegu Aladrovića je prvi takav u povijesti. Bit će proučen i predsjednik Vlade će reagirati. Što se mene tiče, radim svoj posao već pet i pol godina, moj mandat je predsjedniku Vlade na raspolaganju. Dao sam sve od sebe. Predsjednik Vlade je onaj tko u svakom trenutku ocjenjuje tko mu od igrača treba za dalje." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupanja DORH-a nije želio komentirati kao ni njihove ovlasti. 

Na pitanje hoće li Vlada ponovno zamrznuti cijene goriva jer je postojeća uredba na snazi do idućeg tjedna, a u međuvremenu je došlo do rasta cijena na svjetskom tržištu, Ćorić je rekao da će se određene odluke donijeti i da se razmatraju, a konačni obračuni bit će gotovi do subote. Smanjenje marži trgovaca nije moguće, a hoće li država smanjiti trošarine, nije htio precizirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izvoznika koji traže pomoć Vlade, ministar je rekao kako razmišljaju o pravnim osobama koje su prisutne u Rusiji te da u analizama traže rješenja. Poručio je kako to nisu okolnosti koje su mogli predvidjeti. 

Upitan ima li Hrvatska popis ruskih bogataša koji djeluju ovdje i hoće li djelovati prema njima u sklopu sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, Ćorić je priznao da ne zna postoji li popis, ali da će Hrvatska slijediti druge zemlje EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo