'MNOGI DOLAZE PREKASNO U BOLNICU'; Markotić otkrila koji je najrizičniji faktor kod oboljelih od težeg oblika covida: / 'Viđamo ga često...'

Image
Foto: Screesnhot/Net

To je doista važan rizični faktor, osobito ako je indeks tjelesne mase preko 30, rekla je Markotić i objasnila zašto je baš prekomjerna tjelesna težina problem.

16.12.2020.
11:33
Screesnhot/Net
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3327 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.402. Među njima je 2907 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 294 pacijenta. Preminule su 92 osobe.

Rizični faktori

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Alemka Markotić, ravnateljica 'Zarazne' bolnice, upozorila je na rizične faktore jer mnogi dolaze prekasno u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je važno upozoriti koji su to rizični faktori… Starija dob, jedan od najvećih rizika. Osobe s karcinomima, kroničnim bubrežnim bolestima, srčanim zatajenjima i bolestima. Ljudi koji imaju bolesti koje utječu na imunosni sustav, osobe koje su zbog zahvata imunokompromitirane, ili neke druge situacije kao što je kemoterapija. Trudnoća, pušenje, kronične bolesti pluća, kronični bronhitis", kazala je Markotić i potom izdvojila jedan od glavnih rizičnih faktora.

Zašto je problem prekomjerna težina

"Viđamo ga često među težim bolesnicima, i kod mlađih, a to je prekomjerna tjelesna težina. To je doista važan rizični faktor, osobito ako je indeks tjelesne mase preko 30", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je objasnila zašto je baš prekomjerna tjelesna težina problem.

"Te osobe imaju veću sklonost zgrušavanja krvi. Sve više ih je s trombozom, plućnom embolijom. Dodatno zbog prekomjerne težine na razini imunosnog sustava ima tih razina kronične upale stanica. Isto tako, jedan dio imunosnog odgovora T-stanica nije u stanju onoliko adekvatno odgovoriti kao što je to kod osoba koje nemaju prekomjernu težinu. Tu je dijabetes, a i hipertenzija", kazala je Markotić i pozvala sve s prekomjernom težinom koji obole od Covida da budu u stalnom kontaktu sa svojim liječnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo