Obnova nakon potresa / Mons. Kuhtić za RTL otkrio kada će početi prve mise: 'Bit će pred zagrebačkom katedralom'

Na pitanje hoće li se nedeljne mise održavati ispred katedrale, rekao je da sve ovisi o obnovi

22.5.2020.
19:36
VOYO logo

Svijet su prije točno dva mjeseca obišle i snimke razrušene zagrebačke katedrale koje su to jutro posebno šokirale hrvatske građane, već ionako uplašene koronakrizom. 

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava koja je do temelja srušena u velikom potresu prije 140 godina, obnavljana je posljednjih 30 godina, a obnova od ovog potresa još nije krenula jer se trenutačno postavljaju skele izvana i iznutra. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do potresa i rušenja tornjeva bila je visoka 105 metara, a sada ima 92 metra, bez metalnog zlatnog križa koji je postavljen na sjeverni toranj, poslije potresa prisilno skinut zbog oštećenja. 

Na južni toranj katedrale križ još nije postavljen. Očekivalo se da će to biti danas, ali prema najavama to bi se moglo dogoditi početkom idućeg tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potresom oštećene katedralu i Nadbiskupski dvor danas je posjetila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u društvu kardinala Josipa Bozanića. 

Mons. Josip Kuhtić za RTL: "Križevi bude nadu i povjerenje"

Pokazao joj je razmjere štete koja još nije utvrđena, a ministrica mu je rekla da su pomoć u obnovi sakralnih objekata i kulturnog dobra ponudili UNESCO i ministarstva kulture zemalja članica Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter o novim križevima na katedrali u RTL-u Danas razgovarao je s rektorom zagrebačke katedrale, mons. Josipom Kuhtićem. Pitali smo ga kada će se postaviti novi križ na južni toranj.

Image
SLIJEDI OBNOVA /

Oštećena u potresu: Kardinal Bozanić blagoslovio privremene križeve KatedralI

Image
SLIJEDI OBNOVA /

Oštećena u potresu: Kardinal Bozanić blagoslovio privremene križeve KatedralI

"Mislim da je to veliki segment kod obnove zagrebačke katedrale, o tome odlučuje Odbor za obnovu zagrebačke katedrale. Ti križevi na tornjevima bude itekako veliku nadu i povjerenje - evo krenuli smo s obnovom i uz Božju pomoć mi se nadamo da će naša prvostolnica opet zaživjeti punim duhom, i postati ispovjedaonicom grada Zagreba", rekao je Kuhtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je i kada će biti otvaranje katedrale, kada će početi mise.

"Interesantno je to da 31. svibnja slavimo Majku Božju od Kamenitih vrata koja je zaštitnica grada Zagreba i euharistijsko slavlje bit će pred katedralom i to je u jednu ruku simboličko otvaranje naše prvostolnice. Tu ćemo se svi onda moliti za blagoslov Majke Božje, za grad Zagreb i za našu nadbiskupiju", kazao je rektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna podrška i povezanost s Papom"

Kazao je kako vjeruje da će se svi držati preporuka.

"Nemam još epidemiološkog plana i okvira, ali vjerujem da ćemo se držati svih propisa Stožera oko okupljanja. To će biti sve po pravilima. Mislim da neće biti procesije ove godine", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li se mise nedjeljom održavati ispred katedrale, rekao je da sve ovisi o obnovi.

"Sad ne znam hoće li biti misa ispred katedrale, ali Odbor za obnovu vodi brigu da se što prije otvori ta srednja lađa, ali ja ne znam kada, ovisi sve o obnovi, o priljevu financijskih sredstava koji su potrebni", rekao je Kuhtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako su se vjernici iz dalekog Japana javili na dan potresa da pruže podršku.

"Javljaju se jako često vjernici, zovu, pišu i ono što me najviše oduševilo, a to je da smo baš na dan prije dva mjeseca kad je bio potres, dobili smo jedno prekrasno pismo iz Japana, oni su jako suosjećali s nama i poslali podršku svima nama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i kako je to što je apostolski nuncij u Hrvatskoj jedna vrsta povezanosti s papom Franjom.

"Vjerujem da je to jedna poruka pape Franje preko njegovog apostolskog nuncija koji je sada u RH, razgovarao je s našim kardinalom. On će ove godine slaviti euharistijsko slavlje na Dan grada Zagreba i to je isto jedna podrška i povezanosti s papom Franjom", zaključio je Kuhtić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo