PREKRASNA VEČER NA ŠALATI / Najljepša glazbena priča ovih prostora ide dalje

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

The National su postali jedan od najvećih svjetskih rock bendova, no Zagreb i dalje ima "rezervirano mjesto" na svakoj njihovoj turneji.

3.7.2013.
17:35
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Fenomen američke indie-rock skupine The National, točnije odnosa koji ima sa zagrebačkom publikom, zasigurno spada među najljepše ljubavne priče na ovim prostorima.

Sve je počelo prije desetak godina koncertom u polupraznom Ksetu koji se, usprkos slaboj posjeti, zauvijek urezao u sjećanje kako okupljenih, tako i samih članova grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narednih godina The National su polako prerastali u jedan od najvećih svjetskih rock bendova, no i dalje je Zagreb imao "rezervirano mjesto" na svakoj njihovoj turneji, čak i kada su zbog toga morali ratovati s vlastitim menadžerima.

Novi susret starih prijatelja dogodio se u utorak na Šalati, a peti hrvatski koncert The Nationala po meni je bio i najbolji, barem što se atmosfere tiče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ponesen istom, pjevač Matt Berninger silazio je u publiku i penjao se po ogradi Šalate, što je bilo posebno efektno uzmemo li u obzir da su pjesme The Nationala iznimno sjetne, pomalo hermetične i duboko ukorijenjene u radovima slavnih indie mučenika poput Iana Curtisa ili Morrisseyja.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nastup u osnovi nije imao slabog trenutka, a kulminaciju je svakako doživio na bisu izvedbama "Mr. November" i zbornim pjevanjem akustične "Vanderlyle Crybaby Geeks", tijekom koje se činilo da prisustvujemo velikom tulumu, a ne rock koncertu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, kroz dva sata svirke izveli su skoro sve pjesme s nove, nedavno objavljene ploče "Trouble Will Find Me", prekidane starijim stvarima poput "Bloodbuzz Ohio".

Sve one na pozornici su zvučale neusporedivo bolje od svojih studijskih "dvojnica", zbog čega smatram da je krajnje vrijeme za koncertni album The Nationala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve navedeno na početku ovog teksta, siguran sam da bi ga snimili upravo u Zagrebu!

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo