ZALIHA IMA B+ I AB+ / Nedostaje zaliha krvi! HZTM za Danas.hr: 'Vlada prehlada pa ljudi ne mogu darovati...'

Image
Foto: RTL

Ravnateljica HZTM-a Irena Jukić kaže da se akcije održavaju svaki dan te oni na Zavodu imaju između 350 i 400 doza krvi, dok se u drugim gradovima poput Osijeka, Rijeke, Splita, Varaždina, Dubrovnika u suradnji s Crvenim križem prikupi sve zajedno sa Zagrebom oko 700 doza, odnosno sam HZTM prikupi više od polovice

10.1.2023.
13:00
RTL
VOYO logo

Prošlog tjedna napravljena je povijesna operacija u Hrvatskoj u kojoj su po prvi put istovremeno transplantirani jetra i srce.

Osim što je to primjer u kojem su potrebne velike zalihe krvi, apel je uputio Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu. Prema trenutnim zalihama krvi, jedino je krvnih grupa B+ i AB+ zasad dovoljno, doksvih ostalih nedostaje. Otkriva nam to i ravnateljica HZTM-a, Irena Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je činjenica je da stvarno bilježimo velike potrebe iako su i odazivi darivatelja bili jako dobri svih ovih blagdanskih dana, ali naravno stanje zaliha samo i isključivo diktiraju oni koji su potrebni krvnih pripravaka, dakle bolesnici", tvrdi pa dodaje:

Image
'U ZADNJI ČAS' /

Kakav podvig na KBC Rebro: Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru s organima istog donora

Image
'U ZADNJI ČAS' /

Kakav podvig na KBC Rebro: Mladiću u isto vrijeme presadili srce i jetru s organima istog donora

"Bilježimo povećanu potrebu za svim negativnim krvnim grupama RhD i povećanu potrebu i za A i za 0, ali tko i kako utječe - to su bolesnici koji trebaju krvne pripravke", poručuje Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava da se akcije održavaju svaki dan te oni na Zavodu imaju između 350 i 400 doza krvi, dok se u drugim gradovima poput Osijeka, Rijeke, Splita, Varaždina, Dubrovnika u suradnji s Crvenim križem prikupi sve zajedno sa Zagrebom oko 700 doza, odnosno sam HZTM prikupi više od polovice.

"Svjedočimo i sami da je dosta prehlada i nekakvih odgoda zbog kojih u određenom trenutku ne mogu darovati krv, ali onda dođu kasnije", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava i koliko je za jednu transplantaciju potrebno doza krvi.

"Za početak se pripremi određeni broj doza, primjerice nekada se za transplantaciju jetre trošilo se puno više, ali s obzirom na to da sada svi naši kirurzi imaju puno iskustva, puno je manja potrošnja, ali zna se dogoditi da se nešto zakomplicira pa se onda dodatno još priređuje tih križnih proba. Napravi se uvijek nekakav pretplan, ali u trenutku kada to krene ponekad se ne potroše sve te doze, a ponekad trebaju još i dodatni broj doza tako da sve zavisi o stanju samog primatelja", objašnjava ravnateljica HZTM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcije se održavaju svaki dan u više gradova, a raspored možete pogledati ovdje. Uskoro kreću i s već uobičajenim akcijama u srednjim školama.

"Krećemo tek krajem veljače, početkom ožujka. Tada su akcije za maturante jer oni onda postaju punoljetni i to radimo svake godine u cijeloj Hrvatskoj. To je mjesto gdje se oni lakše u svom društvu odluče, održavamo im predavanja i to je jako važno da u tom nekom svom poznatom okruženju zajedno sa svojim prijateljima prvi put se uključuju u darivanje krvi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je napomenuti i da prema riječima Jukić, krv ima određeni "vijek trajanja".

"Odnosno neki krvni pripravci postižu svoju terapijsku učinkovitost unutar 35 dana kao što su eritrociti, ali trombociti unutar samo pet do sedam dana. Mi svaki dan moramo imati dostatne količine svih krvnih pripravaka svih krvnih grupa jer svako kad je u ulozi pacijenta mora primiti krvni pripravak koji je njegove krvne grupe", zaključila je ravnateljica Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krv možete darivati svakodnevno u Petrovoj 3 u Zagrebu od 7:30 do 19:00 svaki radni dan, a subotom od 7:30 do 15:00 sati.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo