Neizlječivo smo bolesni

Svaka knjiga o poslovnom uspjehu u dvanaest koraka ima sličnu mantru. Počnimo s meditacijom. Hrvati, naravno, neće paliti mirisne štapiće i ponavljati 'om'. Oni će se pomoliti.

12.11.2010.
12:38
VOYO logo

Ako se na polju knjiga o samopomoći ikad dogodi revolucija u vidu knjige u kojoj će se svi ti silni praktično-psihološki savjeti početi aplicirati ne više na pojedinca nego na društvo u cjelini, siguran sam da će se dogoditi u Hrvatskoj. Knjiga će se vjerojatno zvati Kako pobijediti korupciju i recesiju u dvanaest koraka ili još bolje Na putu prema putu izlaska iz recesije. Odlično će stajati uz fejk Fendi torbicu, reklamirat će je američki Glamour, a napisati grupa autora sastavljena od hrvatskih biskupa, članova Uprave HAC-a i gospodarskih eksperata iz Vlade.

Među knjigama o samopomoći, naravno, ima boljih i lošijih uradaka. Ali, poruke su, u principu, dosta slične i mogle bi se svesti pod sljedeće – posvetite se sebi, meditirajte, odagnajte crne misli i, ključna stvar – mislite pozitivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princip se primio i u menadžerskim krugovima. Svaka knjiga o poslovnom uspjehu u dvanaest koraka ima sličnu mantru – ulažite u sebe, budite proaktivni i mislite pozitivno. Nema većeg grijeha nego nadređenom ili kolegi koji se upravo pojavio sa spektakularno dobrom idejom pronaći rupe u izvedbi. Odmah si optužen za negativan stav. Siguran sam da je i na Wall Streetu bilo ljudi koji su upozoravali na nadolazeću kataklizmu, ali bi ih nadređeni ušutkao istom optužbom. Čisti teror pozitivne misle.

U radikalnim izvedbama koje su primjenjivali i još uvijek primjenjuju kojekakvi nadriliječnici, znalo je dolaziti do tragikomičnih situacija, u kojima nadriliječnik čovjeku koji boluje od neizlječive bolesti zabrani upotrebu svih lijekova koje mu je propisala službena medicina i počne raditi na autosugestiji, s ciljem da izignorira bolest pa će se ona, je li, sama od sebe povući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada nagradno pitanje – mogu li se ovi principi primijeniti na društvo u cjelini, a s ciljem da ignoriranjem korupcije i recesije one nestanu same od sebe? Ne znam, ali se počelo raditi na tome, što je signal da smo neizlječivo bolesni.

Počnimo s meditacijom. Hrvati, naravno, neće paliti mirisne štapiće i ponavljati "om". Oni će se pomoliti. Vratimo se malo u prošlo ljeto, u vrijeme Velike Gospe. Tom prilikom je premijerka Jadranka Kosor izjavila kako se u crkvi Gospe Sinjske molila za izlazak Hrvatske iz krize. Samo par tjedana ranije, ministar financija Ivan Šuker provalio je i to kako će se Hrvatska iz krize izvući uz Božju pomoć. Da se ne radi o izdvojenim incidentima, shvatili smo prošlog utorka kada je u Jasenovcu održana sveta misa u čast Gospe Kraljice Mira, a za oporavak gospodarstva u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom je saborska zastupnica Marijana Petir izjavila sljedeće: "...nije dovoljno samo raditi, treba i moliti, a gospodarskoj treba prethoditi duhovna obnova."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, na meditaciji se ozbiljno radi. Sljedeći korak – odagnajmo negativne misli i mislimo pozitivno. Čitaj, 'ko zucne o recesiji i korupciji – peder! Čujmo što o tome imaju reći hrvatski biskupi. "Ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese' ljudima, što se kod nas već duže vrijeme događa, tada je rezultat takve djelatnosti opet društvena nesigurnost koja rađa političku nestabilnost, pravnu nesigurnost i gospodarsku stagnaciju." Čista praktična psihologija – 'ajmo izignorirati korupciju jer ako povjerujemo da nje u stvari nema, osjećat ćemo se politički stabilnije, pravno sigurnije i gospodarski prosperitetnije.

Vlada, pak, ovaj princip primjenjuje na gospodarskim temama. Prema pisanju Novog lista, na nedavnom sastanku Željka Rohatinskog i čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta, Trichet je poručio kako u ovakvim uvjetima Hrvatska ide ravno u katastrofu. A sad najbolji dio – "Poruku čelnika ECB-a", kaže Rohatinski, "još nije stigao prenijeti Vladi, nije bilo prilike, budući da već dulje vrijeme s Vladom nije u kontaktu". Kao i Rohatinski, sličan problem, navodno, ima i misija MMF-a, koja se nalazi u redovnom posjetu Hrvatskoj, ali ne može do premijerke ni ministra financija, stoji u Novom listu. Vlada, dakle, nakon meditativnih misa i molitvi, sada intenzivno radi na ignoriranju crnih misli i pozitivnom stavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vratimo se sad opet malo na korupciju. Uprava HAC-a je ove praktično-psihološke principe odlučila fino staviti na papir u obliku Pravilnika o radu, koji je predložila Radničkom vijeću. U njemu su, između ostalog, poslovnom tajnom proglašeni i podaci o provedbi postupaka javnih nabava, "osim javno oglašenih", zatim kalkulacije troškova građenja, održavanja i usluga, ugovori o kreditima (osim javno oglašenih), kao i sklopljeni ugovori o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti – svi oni grmovi u kojima leže korupcijski zečevi. Tko propjeva, tko bude širio loše i crne vijesti o firmi, bit će kažnjen. Time će, ako ovaj pravilnik prođe, teror pozitivne misli dobiti i svoje zakonsko uporište.

Sve skupa – naznake opće katastrofe i očaja. Došli smo do stadija u kojem je onaj bolesnik s početka teksta, od kojeg je službena medicina digla ruke, pa se sad u očaju lovi za bilo kakav alternativni pristup rješenju svog problema. Sa svim ovim postupcima, i biskupa, i Vlade, i na koncu HAC-a, institucije ove države počinju nalikovati na one nadriliječnike, koji nas pozivaju na meditaciju i autosugestiju – izignorirajmo probleme, pomolimo se i nadajmo se da će nestati sami od sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču