NERVOZA MEĐU PROIZVOĐAČIMA DUHANA: / Lani je otkupna cijena bila rekordna, a sada im jedna odluka može ugroziti budućnost

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Damir Špehar

Posljedice odlaska duhanskog diva British American Tobaccoa iz Hrvatske ponajprije bi osjetilo 500-tinjak radnika tvornice u Kanfanaru, ali i 350 domaćih proizvođača duhana, kooperanata BAT-a

14.9.2020.
20:28
PIXSELL / ilustracija, Damir Špehar
VOYO logo

Najava zatvaranja tvornice duhana u Kanfanaru i odlaska British American Tobaccoa (BAT) iz Hrvatske zbog, kako se nagađa, nepovoljnih uvjeta poslovanja i politike trošarina, izaziva sve više nervoze među radnicima, ali i kooperantima BAT-a.

Posljedice odlaska kompanije i prekida proizvodnje duhanskih proizvoda ponajprije bi osjetilo 500-tinjak radnika u Kanfanaru te tamošnja lokalna i regionalna samouprava zbog izostanka poreza i drugih davanja, ali i 350 domaćih proizvođača duhana, kooperanata BAT-a, organiziranih u tvrtku-kćer Hrvatski duhani, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUHANSKI DIV RAZMIŠLJA O ODLASKU IZ HRVATSKE? /

Bez posla bi ostalo 500 radnika, a država bez tri milijarde kuna

Image
DUHANSKI DIV RAZMIŠLJA O ODLASKU IZ HRVATSKE? /

Bez posla bi ostalo 500 radnika, a država bez tri milijarde kuna

Otkupna cijena poznata već u veljači

Naime, Hrvatski duhani otkupljuju više od 80 posto ukupne proizvodnje duhana u Hrvatskoj čija je godišnja vrijednost oko 100 milijuna kuna. Povlačenjem BAT-a iz Hrvatske, ozbiljno bi bio narušen kontitnuitet proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Jedan od domaćih proizvođača duhana i kooperant BAT-a, Slaven Krapac iz Turnašice kod Pitomače, tim se poslom bavi već 25 godina.

"Lani nam je otkupna cijena bila 14 kuna, što je najviše do sada. Uz to, otkad sam zadnjih desetak godina vezan uz Hrvatske duhane, zadovoljan sam odnosom koji imamo – otkupna cijena je poznata već u veljači, otkupe svu proizvodnju, sufinanciraju nam nabavku strojeva, što je posebno važno danas u vrijeme kad nema radne snage, te nam generalno daju okvir poslovne sigurnosti”, kazao je Krapac za Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako su Hrvatski duhani mnogo uložili u proizvođače i ne bi bilo dobro da odu s BAT-om. Hrvatski duhani, naime, godišnje u proizvodnju ulože dvije trećine vrijednosti proizvodnje, oko 66 milijuna kuna, kako bi podržali proizvođače u nabavi svog potrebnog repromaterijala za proizvodnju duhana, financiranje troškova energije, ljudskog rada, polica osiguranja i drugih nužnih troškova.

Mnogi ne bi mogli sami financirati proizvodnju

Potvrđuje to i Mihael Čolak iz Balkića kod Slatine koji na svojem obiteljskom gospodarstvu uzgaja duhan na 26 hektara površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni za pripremu sezone treba 500 do 700 tisuća kuna, za što me sada kreditiraju Hrvatski duhani i garantiraju mi otkup kompletne proizvodnje. Velik dio proizvođača bez te pomoći ne bi mogao financirati proizvodnju", izjavio je Čolak, također uznemiren informacijama o mogućem zatvaranju tvornice u Kanfanaru zatvara i odlasku BAT-a iz Hrvatske.

Koliko je unosna proizvodnja duhana u Hrvatskoj govore i podaci da je lani postignuta rekordna prosječna otkupna cijena za duhan tipa Virginija od gotovo 14 kuna za kilogram, čime je proizvođačima ukupno isplaćeno 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. U posljednjih pet godina prosječna cijena duhana porasla je za više od 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo