NET.HR OTKRIVA SKANDAL U ĐAKOVU: / Pogledajte kakve jabuke dobivaju štićenici Doma za starije: 'Šokirala sam se kad sam ih vidjela'

Image
Foto: Net.hr/DZS Đakovo

Jabuke koje su u subotu, 6.

18.5.2017.
22:00
Net.hr/DZS Đakovo
VOYO logo

'Bila sam šokirana vidjevši kakvu je jabuku u Domu za starije i nemoćne osobe uz ručak dobila moja majka i mislila sam da je slučajno jedna takva dospjela baš njoj, ali onda sam obišla druge sobe i na ormarićima ih vidjela još. Opazila sam i cijelu zdjelu napola trulih jabuka. Bila je subota, ravnateljica nije radila pa sam je posjetila prvog sljedećeg radnog dana, u ponedjeljak, 8. svibnja i upozorila kakve se jabuke dijele štićenicima doma', kaže za naš portal gospođa koje želi ostati anonimna, ali kojoj je stalo da istina o tome dođe u javnost.

Image

Loša higijena štićenika

Njena 92-godišnja majka u Domu za starije i nemoćne osobe u Đakovu nalazi se od 26. siječnja. Taj je Dom u vlasništvu Osječko-baranjske županije i nalazi se u Strossmayerovu parku u središtu Đakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad sam se obratila ravnateljici Branki Barna i pokazala joj kakve su jabuke te subote dijelili korisnicima doma, ona je odmah pozvala kuharicu, a ova objasnila da su jabuke iz donacija. Ravnateljica je, pak, rekla kako je ona u međuvremenu naručila jabuke Green Smith. No, hrana nije jedini problem u tom domu. Htjela sam biti prisutna kada su sestre prale moju majku, no one to nisu dopustile, a jedna od njih vrlo mi je grubo naredila da napustim sobu. Znam da je mati od ležanja dobila dekubituse, pa su to valjda htjeli sakriti od mene. Higijena štićenica u domu je vrlo loša, za razliku od podova i hodnika koji se besprijekorno održavaju. Bila bih sretnija da manje brinu o vanjskom sjaju, a više računa vode o osobama koje ondje borave i hrani koju im daju', kaže naša sugovornica.

Image

Branka Barna, ravnateljica đakovačkog Doma za starije i nemoćne osobe, kaže kako ne vjeruje da su takve jabuke dijeljene korisnicima doma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne kažem da smo savršeni i da sve radimo bez greške, ali tko zna koliko je ta jabuka stajala na ormariću gospođine majke. I je li to uopće naša jabuka. Kao što ta gospođa kaže da je, tako ja mogu reći da nije. Nije li vam indikativno da se gospođa javila baš sada u završnici izborne kampanje, kako bi naškodila mojim šansama', rekla je.

Ravnateljica se sprema za izbore

Branka Barna je naime, kandidatkinja za gradonačelnicu Đakova na listi Snage Slavonije i Baranje, frakcije HDSSB-a koja pod tim imenom nastupa nakon dramatičnog raskola u toj stranci krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona priznaje da je točno kako nitko ne može biti u sobi, pa ni najbliža rodbina osobe, dok se sestre brinu o higijeni štićenika. Na naše pitanje je li to propisano kakvim aktom Doma za starije i nemoćne osobe, ravnateljica kaže da nije ali da je to preporuka pravobraniteljice, a onda se nije mogla sjetiti koje i kako se zove.

'Stanje u ustanovi na čijem sam čelu ne može se promatrati samo kroz slučaj jedne osobe. Mi u Domu imamo 240 osoba. Svi drugi su zadovoljni, uključujući i tu našu štićenicu, no njena kći nije. Ona ima neke svoje poglede na to kako treba organizirati rad u Domu za starije i nemoćne', kaže Barna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nedostaje im ljudi

Dodaje kako Dom ima teškoća u radu, da im po sistematizaciji nedostaje 20 radnika, no taj problem nije moguće riješiti bez Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

'Ta gospođa za 2.700 kuna koliko plaća za boravak svoje majke u našoj ustanovi, traži nemoguće. Za ovakav smještaj i za ovakve uvjete u nekoj zapadnoeuropskoj zemlji plaćala bi tri ili četiri tisuće eura', kaže Branka Barna, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe, ujedno i kandidatkinja za gradonačelnicu Đakova na nedjeljnim lokalnim izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo