što koji bolesnici smiju jesti / Novi standardi prehrane u bolnicama: novost je mediteranska dijeta

U bolnice stižu novi jelovnici, kojih će se svi morati pridržavati. Ministarstvo zdravlja izradilo je novi Standard prehrane, koji detaljno navodi što koji bolesnici smiju jesti. Novost je mediteranska dijeta, a stručnjaci se nadaju da će kvalitetnija ishrana pridonijeti bržem oporavku bolesnika

7.6.2015.
18:26
VOYO logo

U bolnice stižu novi jelovnici, kojih će se svi morati pridržavati. Ministarstvo zdravlja izradilo je novi Standard prehrane, koji detaljno navodi što koji bolesnici smiju jesti.

Radi se o ručku iz mediteranske dijete, koja po prvi puta stiže u sve hrvatske bolnice. Za njih je izrađen novi Standard prehrane bolesnika - uz 50 dijeta i kalorijske vrijednosti, novost je da Standard donosi i njihove karakteristike, kojih će se svi morati pridržavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što je jako bitno za one koji sastavljaju jelovnike imaju osnovne upute koliko porcija voća i povrća, koliki udio vlakana, koliko puta tjedno treba servirati ribu ili koliko je ograničenje crvenog mesa ili suhomesnatih proizvoda", rekla je Eva Pavić, voditeljica prehrane KBC-a Zagreb.

Tako je mediteranska dijeta namijenjena bolesnicima s hipertenzijom, koji na dan smiju unijeti od 1900 do 2 tisuće kalorija, a preporučuje se da im na meniju  riba bude dva do tri puta na tjedan, voće i povrće nekoliko puta na dan. Pacijenti bi trebali jesti i mahunarke više od 4 puta na tjedan, a u pripremi hrane za njih trebalo bi se koristiti maslinovo ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najbolje izbalansirana dijeta s visokim udjelom prehrambenih vlakana, ono što je bitno za prevenciju određenih bolesti", dodaje Pavić.

Uvedena je i dijeta za starije osobe, a detaljno su razrađene i dijete za dojenčad i djecu predškolskog uzrasta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kvalitetna terapija u ovom tipu koji nazivamo dijetnom terapijom pruža našem bolesniku sigurnost da dobro prođe kroz postupke dijagnostike, a kasnije liječenja koje može uključivati i kirurški zahvat", rekao je Željko Krznarić, specijalist gastroenterologije i hepatologije u KBC-u Zagreb.

Stručnjaci vjeruju da dijetoterapija pomaže u boljem oporavku pacijenta i smanjenju broja dana ležanja u bolnici, koje na godinu troše oko sto milijuna kuna na hranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada su izradili naše standarde koji će povećati kvalitetu ishrane", rekao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Kvalitetniju i zdraviju hranu pacijenti će u svim bolnicama moći kušati već za nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo