Postoji alternativa / Omražene papirnate slamke imaju veliku manu i nisu tako zdrave za okoliš? 'Mogu izazvati određene karcinome'

Nekada nismo morali brinuti o tome hoće li u piću koje konzumiramo biti papira i hoće li idući gutljaj biti taj kada će se sve raspasti

29.8.2023.
21:58
VOYO logo

Istraživanje belgijskih znanstvenika pokazalo je zabrinjavajuće rezultate. Čak 90 posto papirnatih slamki koje su testirali sadržavalo je sintetičke kemikalije PFAS.

Hrvatski znanstvenici također su s time upoznati. Kažu da su u slamkama su pronašli otrovne boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papirnate slamke zamijenile su plastične. Nekada nismo morali brinuti o tome hoće li u piću koje konzumiramo biti papira i hoće li idući gutljaj biti taj kada će se sve raspasti.

Image
NEMOJTE IH KORISTITI /

S polica trgovačkog lanca se povlače papirnate slamke: U sebi sadrže izbjeljivač

Image
NEMOJTE IH KORISTITI /

S polica trgovačkog lanca se povlače papirnate slamke: U sebi sadrže izbjeljivač

Samo jedna vrsta slamke ne sadrži kemikalije

"Ako ih osoba predugo ima u ustima, raspadaju se. To je, zapravo, najveći problem", kaže Luka iz Zagreba za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, baš ih i ne koristim. Nisu toliko popularne u SAD-u. Još koristimo plastične", ističe Mary iz SAD-a.

Iako je omražena papirnata inačica slamke donekle prihvaćena, sada ispada da to nije dobro rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgijski znanstvenici istraživali su slamke od papira, bambusa, stakla, čelika i utvrdili da sve osim čeličnih sadrže takozvane PFAS kemikalije. One se koriste u premazima i bojama za slamke kako bi bile vodootporne.

"To su sve spojevi koji se talože u organizmu, bez obzira na to što se unose u malim koncentracijama. Oni su kumulativni, a znamo da imaju kronične efekte. Mogu izazivati određene karcinome, kada se u nekom dužem periodu, talože u organizmu", objašnjava voditeljica Laboratorija za predmete opće uporabe NZJZ Andrija Štampar, Lidija Barušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo rješenje

Državni inspektorat pronašao je slične kemikalije i u boji slamki koje su se uvozile iz Bosne i Hercegovine.

"Slamke su analizirane od strane granične sanitarne inspekcije i kada su se dobili negativni rezultati, zabranjen je uvoz i naređeno je uništavanje takvih proizvoda. Ne znamo nalaze li se na tržištu slamke koje ne odgovaraju, ali one koje su došle na analizu, bile su kontrolirane i te sigurno nisu na tržištu", dodaje Barušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papirnate slamke su loše jer se brzo otapaju, mogu biti štetne za nas, a i nisu toliko dobre za okoliš koliko bismo voljeli vjerovati.

"Nije rješenje da zamijenimo jednokratne plastične proizvode papirom, bioplastikom ili drugim materijalima za jednokratnu upotrebu. Pravo rješenje je zamjena materijalima za višekratno rješenje. Na to pozivaju brojne okolišne udruge, organizacije i inicijative, ali i sama Direktiva o jednokratnoj plastici", ističe Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da, ako baš morate, umjesto papirnatih, plastičnih ili onih od bambusa, koristite čelične.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo