držite se uputa / Oprez! Nuspojave su šesti vodeći uzrok smrti: Donosimo savjete kako pravilno koristiti lijekove

Manje od 50 posto pacijenata pridržava se uputa o lijeku

26.9.2019.
7:00
VOYO logo

Jeste li znali da su nuspojave šesti vodeći uzrok smrti u svijetu te da ih se 60 posto može spriječiti pravilnom uporabom lijekova?

Na ovaj problem upozoreno je u povodu Svjetskog dana ljekarnika, koji se obilježava sutra. Pozivaju pacijente da im se obrate za pomoć i savjete vezano uz pravilnu primjenu propisanih lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomažu, ali i odmažu ako se pravilno ne koriste.

''Koliko se pridržavate uputa o lijeku, koliko je to važno? Recimo da pristojno kimnem glavom na savjet, a sad što se pridržavanja tiče, to bih pridržao za sebe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Apsolutno, samo uputa koje liječnik kaže. Sve druge priče ne priznam.''

Manje od pedeset posto pacijenata pridržava se uputa o lijeku, a trećina njih kad iziđe iz ambulante upute nije u stanju ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neki se vrlo savjesno pridržavaju propisane terapije i načina primjene, dok pojedinci znaju bit vrlo nesavjesni. Kad im je tlak u redu, odluče ne popit tabletu, jer što će pit kad je tlak u redu'', kaže ljekarnik Dario Kovačić

''Tu je uloga ljekarnika velika. Važno je da se pacijenti upoznaju sa samom bolesti, s ciljem liječenja'', ističe Ana Galić Skoko iz Hrvatskog farmaceutskog društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu Svjetskog dana, ljekarnici podsjećaju da svojim znanjem pridonose uspjehu liječenja, ali i prepoznavanju i sprečavanju nuspojava lijekova, koje su šesti uzročnik smrti u svijetu.

Lijekove treba uzimati u skladu s preporukama

"Nisu sve skupine bolesnika jednako podložne nuspojavama tu je svakako starija populacija, gdje već je jeterena i bubrežna funkcija oštećena, svakako kronični bolesnici koji uzimaju više od 5 lijekova i naravno osobe čije životne navike kao što su malo češća konzumacija i pušenje cigareta'', jasno će Martina Šepetavc iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu su i za savjet kada je riječ o samoliječenju bezreceptnim lijekovima. Upozoravaju da pacijenti često griješe kod upotrebe kapi za nos, koje se smiju koristiti do 7 dana.

''Nakon toga može doći do isušivanja sluznice nosa i do takozvanog ribaund fenomena, kada te kapi treba koristiti sve češće i češće a paradoksalno se nos začepi sve češće i na kraju može dovesti do ovisnosti tih kapi za nos'', jasno će Ingrid Kummer iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se ovako što ne dogodi, lijekove treba uzimati u skladu s preporukama liječnika i ljekarnika.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo