Festival znanosti diljem Hrvatske / Optičke iluzije, pokusi, spoj kemije i glazbe: Shvatili smo da znanost uopće nije dosadna!

U Tehničkom muzeju ovaj tjedan možete naučiti svašta pa i kako zvuči spoj kemije i glazbe...

8.4.2019.
22:45
VOYO logo

Koje je boje bolest i kako ju dijagnosticirati uz pomoć boje? Kakve veze imaju kemija i glazba, i kako su prije 50 godina izgledali kalkulatori?

Na sve to odgovor možete saznati na Festivalu znanosti koji cijeli tjedan traje diljem Hrvatske. I ne bojte se da je znanost dosadna - pokusi i radionice na Festivalu dokazuju upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjećate li se haljine koja je zaludjela Internet u kojoj su jedni vidjeli zlatno-bijelu kombinaciju, a drugi su vidjeli plavo-crnu?

Mozak lako zavaramo optičkim iluzijama

Naš mozak ne percipira apsolutne boje već percipira i predmet i pozadinu i zbog toga ga je lako zavarati s optičkim iluzijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A upravo su boje glavna tema festivala. Muškarci i žene ih vide drukčije zbog različitog broja kromosoma. Plava je prema istraživanjima omiljena - i to za 40 posto ljudi.

Boje su bile i glavne zvijezde pokusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U bočici se nalazi se florescen izvađen iz običnih markera koje koristimo za vrijeme učenja kako bi istaknuli tekst. Cilj pokusa je pokazati utjecaj UV svjetla na boju koju mi interpretiramo odnosno vidimo", kazao je Marko Rukavina s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

"Što će se dogoditi kada ubrizgam katalizator u menzuru? Ubrzat ćete reakciju raspada vodikovog peroksida, a to će se manifestirati na način da će se kisik zarobiti u sapunici", rekao pak je Ivan Pucko s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sata kemije - matematika 

Učenici su mogli vidjeti kako se računalo nekad s abakusom, drevnim pomagalom za računanje koji navodno koriste još samo Rusi u pojedinim selima. Ali između starih kalkulatora i računala najzanimljiviji je bio stroj kojim se računalo krajem 60-ih godina.

"Popularno se zvao verglec. Inače to je računski stroj ornerovog tipa. 5 + 7 na verglecu dobiva se na ovaj način.  7, okrene se ručica jedanput onda se podesi broj 5 i rezultat je 12", kazao je umirovljeni profesor termodinamike, Boris Halasz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to na Festivalu znanosti, najvećem takvom u zemlji.

Festival znanosti u čak 30 hrvatskih gradova

"Festival znanosti ove godine je uspio u čak 30 hrvatskih gradova što je rekordan broj u ovih 17 godina i gdje će se hrvatska znanost predstaviti s preko 700 različitih događanja", rekao je Marijo Zrna iz Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici su uživali. 10-godišnji Petar je otkrio kako raste kemijski vrt te što je polimer.

"Najviše volim prirodu i vidim se u paleontologiji. Moj prijatelj je kemičar i zato bi volio biti kemičar", rekao je učenik Petar Celjak iz OŠ Horvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj tjedan možete naučiti svašta

I srednjoškolcima su dozu znanosti s naglaskom na boje dočarali studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

"Mi u školi nemamo priliku vidjeti bilo kakav drugi pokus osim šećera i vode i eventualno brašna i vode i mislim da bi više pokusa trebalo uvesti u razrednu nastavu", kazala je Valnea Berek iz Škole za medicinske sestre Mlinarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Tehničkom muzeju ovaj tjedan možete naučiti svašta pa i kako zvuči spoj kemije i glazbe, primjerice gorenje etanola, odnosno alkohola.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo